Skip to content
Kezdőlap » Merengő » Nagyhét – kis lépés

Nagyhét – kis lépés

Milyen rendkívüli lehetőség, hogy minden évben felidézhetjük azt a csodát, amelyet Jézus adott élete, halála és feltámadása által. Minden kétséget kizáróan a húsvéti ünnepkör a legjelentősebb az egyház számára, hiszen ebben rejlik a kereszténység szíve. Minden onnan indul ki és oda tér vissza, ahol Isten megtette a legnagyobb lépést az emberért, ott a keresztnél. Bármilyen érzésekkel is viszonyulunk az év ezen időszakához, szükséges, hogy újra és újra eljussunk a kereszt meghökkentő csodájától a feltámadás reménységéig.

Ézsaiás könyvében ezt olvashatjuk:
„Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” (Ézsaiás könyve 53,5)

Vajon mennyire tudjuk átélni valóságosan annak a misztériumát, amely a Nagyhét történésein keresztül a feltámadás öröméhez vezetett? Igazán átéljük azt a szabadulást, amelyet Jézus keresztje szerzett számunkra? Átjár bennünket a bűntelen Bárány sebei árán kapott gyógyulás?

Szomorúan szembesülök azzal, amikor az egyház erőtlen betölteni küldetését és elmaradnak a bűnökből való szabadulások. Fájdalmas, amikor sok-sok éve keresztény közösségbe járó hívők arról számolnak be, hogy még csak nem is hallottak arról, hogy Krisztusban lehet gyógyulni. Sőt, talán az sem véletlen, hogy az utóbbi években bevezetésre került a valláskárosult kifejezés. Ez kitűnően kifejezi azt az állapotot, amelyben a kereszténység van.

Akkor tehát erejét vesztette volna az evangélium?
Aligha!

Korábban így közvetítte Ézsaiás Isten szavait:
„Miért nem volt ott senki, amikor hozzátok mentem? Miért nem válaszolt senki, amikor szólítottalak? Olyan rövid már a kezem, hogy nem tud megváltani? Nincs már annyi erőm, hogy megmentselek?” (Ézsaiás könyve 50,2)

Isten ma is láncokat old le, megkötözöttségeket tesz semmissé, testi-lelki gyógyulást ad és igaz jelenlétével van jelen a követői között. Úgy tűnik valami még sincs a helyén, mert nem ezektől az eseményektől hangosak az utcák. Sokkal inkább szembesül az ember az egyházi hatalmak visszaéléseivel, szexuális elferdültségekkel és megbetegítő légkörrel. Üdítő kivételt képeznek azon keresztény gyülekezetek, amelyek Jézusban megtalálták az egyetlen valódi fókuszt. Ezekben a közöségekben bátran bűnnek nevezik a bűnt és szentnek a szentet.

A megoldás pedig ennyire egyszerű lenne. A méltó módon tisztelni a mindenható Urunkat. Nem azon gondolkodni, hogy milyen módon tudjuk megkerülni a nagyobb profit érdekében. Nem azt elemezni, hogy milyen módon tudnánk legalizálni a bűnt félreértett szeretetre hivatkozva (Jézus sose tett ilyet.). Nem félvállról venni Istent, miközben bálványok hadának engedünk egyre nagyobb uradalmat az életünkben. Egyszerűen csak szeretni Istent, hallgatni a szavát és engedelmeskedni neki.

A kereszt lábánál ott van még a szabadulásunk és a gyógyulásunk. A függőségeink, a gyűlölt bűneink, a gyász, a meg nem bocsátás, a félelem, a lélek sebei és a test erőtlensége mind-mind gyógyulásra találhat ott, ahol Jézus a bűneink miatt kapott sebeket, hogy azok árán gyógyuljunk meg. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor annak látható nyoma lesz nem pusztán az adott emberen, hanem a környezetén és így az egész egyházon is. Ezzel ráállhatunk arra az útra, amelyre Jézus hívott bennünket, az igaz kereszthordozásba.

Arra bíztatlak, hogy ezen a héten merj igent mondani Isten hívására, hiszen Ő többre hív, mint amiben vagy!

Mit tehetsz? Bátorítalak, hogy az alábbiak közül legalább kettőt alkalmazz ezen a Nagyhéten:

  1. Tegyél bűnvallást – Azt javaslom, hogy ez legyen mindenképpen az egyik, amit máskor se hagyj el!
  2. Olvass több Bibliát – Hogyan ismerhetnéd meg jobban, ha nem úgy, hogy időt fordítasz rá?
  3. Imádkozz többet – Próbáld megfogalmazni mindazt, ami a te szívedben van és mondd el Uradnak!
  4. Hallgass figyelmesebben – Szánj időt az imádkozásod után arra, hogy néhány percre csendben maradsz és kéred a Szentlelket, hogy töltsön be az olvasott igével, Isten valóságával és igazságával! Ezáltal utat nyitsz a formálódásra, a bűnök felismerésére és a gyógyulásra is.
  5. Erősítsd meg az akaratodat az engedelmességre – Bármi is vesz körül, ne engedj a kísértésnek, hanem hallgass az Úr szavára és engedelmeskedj neki.
  6. Add tovább az örömhírt – Ha nem kipipálandó feladatként tekintesz ezekre, akkor valóban megtapasztalhatod azt az életet és gyógyulást, amely ezekből, azaz végső soron Istenből fakadnak. Mindezek megtapasztalásával add tovább, hogy mekkora erő és reménység van abban a Jézusban, akit ezen ünnep alkalmával is felemelhetünk és dicsérhetünk, hiszen megszabadított.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük