Skip to content

„Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, mélyre hatol, az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.”
(A zsidókhoz írt levél 4,12)

Ha kezedbe veszel egy Bibliát, akkor hamar úrrá lehet rajtad a félelem, hogy mégis hogyan kezdj neki ennek a nagyszabású könyv olvasásának?

A Biblia valóban egy óriási mű, amely 2 nagyobb részből (Ószövetség és Újszövetség) és 66 könyvből áll. Ezeknek a könyveknek nem csupán az a sajátossága, hogy nem egy ember jegyezte le őket és még csak nem is egy időben, hanem az is, hogy műfajok sokaságával találkozhatunk benne. Elbeszélések, példabeszédek, törvények, prófétai, lírai és apokaliptikus művek is helyet kaptak a Szentírásban.

Nem meglepő ezt látva a fenti kérdés. Hogyan is vágjunk bele az ige tanulmányozásába?

Először is érdemes figyelembe venni 3 lépést:

Mielőtt konkrétan rátérnénk a Biblia olvasásának hogyanjára még egy lényeges pont következik az előzőekből:

AZ IMÁDSÁG

Az imádság segít tudatosítani mindazt, amit fentebb olvastál.

Megszólítod az Atyát, ami által tudatosodik benned, hogy kinek a szavát akarod meghallani az ige olvasása által és utat nyitsz a kapcsolatra. Illetve az imádságban behívhatod a Szentlelket ebbe az elkülönített idődbe, hogy Ő világosítson meg, Ő vezessen, hogy megérintsen és formáljon az ige.

Mindezek miatt kezd imádsággal és zárd imádsággal a Bibliatanulmányozásodat, hogy még inkább tarthasd a megfelelő fókuszt és még inkább elmélyüljön benned az üzenet!

Az imádkozásról bővebben itt olvashatsz.

Tehát hogyan is olvassuk az igét?

A legfontosabb talán az, hogy a Biblia olvasásod, azaz az Istennel való kapcsolatod rendszeres legyen. Bárhogy is teszed az ige olvasását és az imádkozást, csak akkor fogsz valódi kapcsolatban lenni az élő Úrral, ha napi szintű élő kapcsolatban vagy vele. Legyen az egy igerészlet, fejezet, vagy egy könyv, de rendszeresen olvasd az igét, mert ez nem csak az Istennel való szoros kapcsolatosat segíti, hanem abban is, hogy sokkal jobban megértsd a leírottakat. Isten a zsidókat is erre bátorította az igével kapcsolatban:

„Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz! Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként a homlokodon; írd föl azokat házad ajtófélfáira és a kapuidra!” (Mózes ötödik könyve6,7-9)

Teháta legfontosabb nem is a hogyan, hanem az, hogy olvasd, olvasd, olvasd…

Ennek ellenére abból a szempontból lényeges a hogyan is, hogy miként rögzül és jut el a szívedig az ige.

Néhány gyakorlati hogyan

A Biblia olvasásnak több módszere is lehet. (Később majd ezekről is fogok írni.) Azonban a napi elcsendesedésedhez elég, ha néhány dolgot figyelembe veszel:

  1. Találj megfelelő helyet és időt az ige olvasásához. Minél kevesebb a zavaró tényező, annál valószínűbb, hogy a figyelmed nem fog lankadni.
  2. A fáradság és gyenge koncentráció esetén is próbáld minél figyelmesebben olvasni a szöveget, ha szükséges ismételd újra, hogy megértsd.
  3. Találd meg a leginkább megfelelő módszert, hogy mivel jegyzed meg az ige igazságát. Használj kiemelőt, vagy írj jegyzetet, vagy csak elmélkedj!


Mindezek mellett még azt ajánlom, hogy a következő 6 kérdést is használd, amikor az igét olvasod:

Miről szól az adott szakasz?

Gondold át, hogy milyen stílusban íródott a szakasz? Kik a szereplői? Kinek szól? Milyen történések szerepelnek benne? Mit akar kifejezni?

Mire tanított az ige?

Gondold át, hogy mi az az igazság, amit az olvasott szakaszból megtanultál.

Miben erősített meg?

Gondold át, hogy miben erősített meg az ige, milyen gondolatokban vezetett tovább.

Miben formálta a gondolkodásodat?

Gondold át, hogy milyen igazságokkal ütközött az életed, miben kell kérned Isten további formálását az ige alapján.

Mi emelkedett ki számodra?

Gondold át, hogy melyik gondolat emelkedett ki számodra az igéből. Gondolkodj azon, hogy vajon miért. Vidd Isten elé!

Mi a személyes üzenet?

Gondold át, hogy milyen személyes üzenetet, kijelentést akart átadni neked Isten az olvasott szakasszal.

Egyéb ötletek

Rengeteg olyan könyv van, amely segít a Biblia tanulmányozásban. Van olyan, ami egy-egy könyvre fókuszál és azt mutatja be, de van amelyik végig vezet az egész Szentíráson. Egy kommentár, egy magyarázatos Biblia, vagy éppen egy az adott igeszakaszokat elmélyítő könyv segíthet abba, hogy a szívedig eljusson Isten üzenete.

Ebben nyújthat segítséget az Útkereső Mélyebbre igeolvasója is.

A Biblia tanulmányozásodhoz nagyban hozzájárulhat az, ha célokat, határidőket állítasz fel.
Alkoss magadnak olvasási terveket, szabj határidőket és ezek segítségével tedd rendszeressé az ige tanulmányozását.

Ebben tudnak a már említett könyvek is segíteni, amelyek olvasási terveket biztosítanak számodra. A Bibliát könnyedén elolvashatod egy év alatt egy ilyen útmutató segítségével. Ez pedig elképesztően nagy kapukat nyit meg az istenismeretedben.

Motiváló lehet, ha valakivel közösen vágsz bele Biblia olvasásba. Legyen ez a társad, barátod, egy másik gyülekezetitag, vágjatok bele közösen az ige tanulmányozásába. Ez nem csak motiváló erő lehet, hanem egymást segíthetitek az elakadásokban, vagy éppen az aktuális kijelentéseket egymással megoszthatjátok bátorításként.