Skip to content
Kezdőlap » Merengő » Kire hallgass?

Kire hallgass?

Annyiféle hang és inger vesz körbe bennünket, ami hatást próbál gyakorolni az életünkre. Az internet különösen felerősítette és felgyorsította ezeknek a hangoknak a terjedését. Néhány kattintással influenszerek százait érhetjük el, akik – ha tudatosan, ha nem – közvetlen hatást akarnak gyakorolni a kultúrára és ezzel együtt pedig rád is. Az utóbbi években különösen megtapasztaltuk a Covid-19 világjárvány következtében, hogy ezek a hangok igen erős hatást tudnak gyakorolni a mindennapi életre. Van vírus, nincs vírus? Méreg vagy vakcina? Mikrochip vagy életmentés?

Abban a korban élünk, amikor a megmondó emberek elszaporodtak és megmondja a tuit a pszichológus, a coach, a motivációs tréner, a zen mester, a jós, a youtube-os srác, a szomszéd, a postás, a gázszerelő… Egy olyan korban, amikor hoax-ok, azaz álhírek ezrei terjednek a Tiktok-on, Facebook-on (és még ki tudja hol?) és az emberek egy jelentős része még a dihidrogén-monoxidtól (azaz a víztől) is megretten, ha megfelelő körítéssel van tálalva. (Nem mai, de valós történet.)

Ebben a világban, ebben az időben kire hallgass? Ki mondja meg az igazat neked?

Talán fogadd el azt a látást, amit a világ diktált az elmúlt évtizedekben, hogy mindenkinek a saját igazságát kell megtalálnia, mert nincs objektív igazság? Ebben az esetben nem kell megszűrnöd a tartalmakat, hogy mit hallgass. Csupán annyit kell tenned, hogy azt fogadod el az elhangzottakról, ami neked belefér. Így mindenki a saját igazságában azt csinál végérvényesen, amit akar. Azt azonban mindenképpen tudnod kell, hogy ez rettentően gyenge vigaszt nyújt neked és méginkább megdöbbentő, hogy mihez vezet.

Mindezek eredménye ugyanis egy új univerzális igazság megjelenése, az elfogadás igazsága. Ez az ideológia mindenkit elfogad, aki egyet ért vele és mindenkit megvet, aki nem. Már ez önmagában igen paradox. Mégis utat tör, mert felhatalmazza a követőit arra, amit tesznek. Legalitást szerez a bűn számára.

Itt rögtön egy hihetetlen falba is ütköztem, a megütközés kövébe. Ugyanis ki mondhatja meg, hogy mi a bűn? A világ szemében azért gyűlöletes a kereszténység, mert egyes dolgokról kimondja, hogy bűn. Ez a szó pedig egyáltalán nem kívánatos a világ szemében. Sőt, valósággal izzó haragot vált ki.

Amikor a megdicsőülés hegyén a tanítványok egy kis csoportja igaz, mennyei valójában láthatják Jézust, akkor ezt a mennyei szózatot hallották:
„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, őt hallgassátok!” (Máté 17,5b)

Azokban az időkben, amiben élünk ez lehet az egyetlen mentsvárunk, hogy az itt leírtakat véresen komolyan vesszük. Először is azt, hogy Isten a szeretett fiának nevezi Jézust. Ez azt jelenti, hogy az a történelmi személy, aki valóságosan itt járt a földön, Jézus, Ő valóban Isten fia. Nem csupán egy nagyszerű tanító, egy kiváló próféta, vagy egy nagyszerű és jóságos szociális munkás, hanem Isten fia.

Másodszor Isten azt mondja róla, hogy Jézusban gyönyörködik. Jézus a földi élete által helyreállítja azt a tökéletes „képmást”, akinek szánt minket Isten. Jézusban láthatjuk meg az életünk célját és valóságát, hogy mi volt a terve az emberrel Istennek. Jézus a tökéletes képmás, akivé nekünk is lenni kell, ha a valódi értelmét meg szeretnénk találni az életünknek.

Végül azt mondja a Teremtő, hogy „őt hallgassátok!” Nap, mint nap tapasztalhatjuk, hogy mennyi hang vesz körbe bennünket. Ne legyenek kétségeink, ezek a hangok mindegyike azt a célt szolgálja, hogy támadásba vegyék az elménket, hogy ezáltal elnyerjék a szívünket. Azonban ezek mindegyike üres célt szolgál, amely végül a pusztulásba vezet. Ellenben van egy szelíd és lágy hang, aki arra vár, hogy felegyenesedj és meglásd, hogy sokkal több van az életedben. Szeretnéd, ha az életed helyreállna? Szeretnéd, ha általad sokak élete helyreállna? Akkor nem kell mást tenned, mint minden hangot elnémítani és csak egyetlen egy hangra figyelni, a Jézuséra.

Bátorítalak, hogy most fordulj imádságban Istenhez és szívből kérd, hogy meghalld az Ő hangját és ez a hang kísérje a hétköznapjaidat, az egész életedet! Ha nem jönnek most szavak akkor nyugodtan használd a következő imádságot:

„Drága mennyei Atyám! Olyan hatalmas csoda, hogy a teremtmény odafordulhat a Teremtőhöz. Köszönöm ezt a lehetőséget, hogy most, ebben a pillanatban is megragadhatom a lehetőséget és elmondhatom neked mennyire szeretlek! Ennek ellenére Te látod, hogy mégis mennyiszer elbukok és hallgatok azokra a hangokra, amik a világban vannak és elhúzzák a szívem Tőled a bűn felé. Bocsáss meg ezért és kérlek, hogy most ragadj meg a Lelked által! Ragadd meg az elmém és a szívem, hogy Rád tudjak figyelni és a te hangodat halljam és egyedül csak Rád figyeljek! Te járj előttem Jézus és segíts, hogy helyre álljon az életem és ezáltal én is hatást tudjak gyakorolni a körülöttem élőkre! Tied ezért a dicsőség! Ámen”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük