Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 8. HÉT – NE FÉLJ 3. RÉSZ

8. HÉT – NE FÉLJ 3. RÉSZ

Fókusz gondolat: Vizsgáld meg az ajánlott bibliai olvasmányok alapján, hogy milyen következménye lehet a félelemnek és Isten ennek ellenére milyen megoldást kínál rá!

Elmélkedő: Gondolkozz azon, hogy volt-e már az életedben olyan helyzet, amikor attól tartottál, hogy Isten már nem szeret!

Javaslat a napi imádságokhoz: Ismerd fel Istenben azt az erőt, ami minden félelmedtől meg tud szabadítani és kérd is, hogy tegye meg!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Mózes első könyve 3
Jónás próféta könyve 1
Jónás próféta könyve 3
A jelenések könyve 2
János első levele 4

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Megtérésem óta számtalanszor megtapasztaltam már, hogy Isten mennyire szeret. Elég csak arra a hihetetlen felismerésemre gondolni, hogy valaki annyira értékesnek talált, hogy még az életét sem sajnálta értem feláldozni. Ez a tény mindig libabőrössé tesz. Előfordul, hogy magányosnak érzem magam akár akkor is, ha sokan vesznek körül és azt érzem, hogy nincs, aki szeressen. Ekkor Jézusra és a keresztre gondolok és minden rossz érzésem semmissé lesz. Szeretve vagyok.

A kísértő is tudja, hogy mennyire lényeges a keresztény ember életében ez az érzés. Ennek a szakasznak a befejező, harmadik része az Isten szeretetének az elvesztésétől való félelemről szól. Ezért öveket becsatolni, ez rázós lehet.

Az előző részekben láthattuk, hogy a félelem segítségével, hogy próbálja csapdába csalni az életünket a gonosz. A sötétség serege a lehető legegyszerűbb módon akar elvezetni oda, hogy távol kerüljünk Istentől és az evangélium hirdetésétől. Viszont itt nem áll meg a dolog. A teljes pusztulásba akar vinni minket, ezért az Isten és ember közötti szeretetkapcsolatot célozza meg és el akarja érni, hogy elhiggyük, hogy ez valóban sebezhető.

Miért olyan jelentős ez a szeretet kérdés a gonosz hatalom számára, hogy mindent megtesz azért, hogy megingassa? A legegyszerűbb módon János első leveléből kaphatunk választ. Íme:

„aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten szeretet.” (János első levele 4,8)

Tehát a válasz végtelenül egyszerű. Azért, mert maga Isten a szeretet. Ha Isten és a gonosz csatájára gondolunk, akkor épp a csata lényegére, a közepébe kerülünk ezzel a témával. A szeretet vív csatát a gyűlölettel, haraggal. Ismerjük az igét:

„…a tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson” (János evangéliuma 10,10)

Ebben az esetben szintén ez a helyzet. Az ellenség le akarja rombolni a csodásan felépített isteni tervet, amelynek a középpontjában a szeretet áll. Hát nem éppen ez történt az Édenkertben is? Már az előző részben is visszatértem az első emberpárhoz, de ennek a szörnyű csatának a kezdete pontosan velük kezdődött. A kígyó elvetett akkor egy magot az emberben. Az a mag pedig a félelem volt. Félelem attól, hogy Isten nem is szeret annyira végtelenül, mint ahogy addig gondolták volna. Ez a mag pedig bizalmatlansággá nőtt, a bizalmatlanság pedig bűnt szült, ami a halált hozta.

Megannyiszor éltem már át keresztényként, hogy egy-egy hatalmas istenélmény, egy-egy hatalmas csoda után mennyire tudtam magasztalni Istent. Ugyanakkor később, ha valami nem jött össze, elkezdtem vádolni Őt.

Volt egy időszak az életemben, amikor munka mellett egyetemet végzetem és az egyik vizsgaidőszakomban erősen megtapasztaltam ezt az érzést. Feladatok tömege esett a nyakamba és úgy éreztem nem tudom igazán megállni a helyem. Egyik nehéz vizsgám előtt úgy alakultak a dolgaim, hogy csupán az előtte való nap tudtam készülni rá. Abban az időben azon járt az eszem, hogy a tanulás helyett inkább imádkoznom kellene, mert már ezen csak Isten segíthet. Úgy éreztem, hogy teljesen esélytelenül megyek el a megmérettetésre. Az előadó az elején azzal kezdte, hogy megadta a vizsgázóknak a pótvizsga időpontját. Hogy mi lett ebből a helyzetből? Ötöst kaptam. Hihetetlen csodaként éltem meg, magasztaltam Istent, hogy mennyire jó, hogy mennyire szeret engem. Aztán néhány héttel később egy újabb nehéz vizsgám következett. Rengeteget készültem és biztos voltam a sikerben. Biztos voltam magamban. Hihetetlen pofonként ért az, hogy még a beugrón sem jutottam tovább és mennem kellett pótvizsgázni. Borzasztóan fárasztó és nehéz időszak volt számomra és az önértékelésemet erősen pusztította ez az eredmény. Félelem és kétség támadt bennem Isten szeretetével kapcsolatban. Néhány napnak el kellett telnie, hogy megértsem a kísértő támadása ért el engem ezekben a napokban.

Amennyiben a hitünk alapja az, hogy Isten szeret minket és mi szeretjük Istent, akkor nem kell, hogy befolyásoljanak a külső tényezők, a körülmények. Ha felemelő, vagy éppen szörnyű dolog történik velünk, akkor sem kell engedni az érzéseiknek, hiszen azokkal szeret a legjobban játszani a gonosz. Kiválóan fogalmazza meg ezt egy dalszöveg részlet: „Segíts, hogy Rád nézzek, s ne arra, mit érzek, vagy éppen milyen kedvem van!” Tehát ne a körülményekre, hanem Istenre, az Ő szeretetére nézzünk. És, hogy mi is, vagy pontosabban ki is az Isten szeretete? Ehhez nézzük meg az elkezdett János levél következő versét:

„Abban nyilvánult meg Isten irántunk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala.” (János első levele 4,9)

Tehát Jézus az, akire nézhetünk. Jézus az, akire nézve eltűnik a bűnbeeséskor elindult félelem, akiben megtapasztalhatjuk, hogy Isten mindennél jobban szeret minket. Jézus az, aki miatt soha többé nem kell félned. Jézus az, akivel helyreáll a hited és visszatérhetsz az első szeretethez, az Isten szeretetéhez.

Kérlek benneteket, hogy imádkozzatok a félelmeitekért, hogy le tudjátok rakni Jézus lábához! Így lehull a láncotok, amivel a sötétség ura kötött meg benneteket. Imádkozzatok a testvéreitekért, gyülekezeteitekért és a kereszténységért, hogy megszabaduljunk a félelem minden fajtájától, amik meggátolnak bennünket a küldetésünk beteljesítésében!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük