Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 6. HÉT – NE FÉLJ 1. RÉSZ

6. HÉT – NE FÉLJ 1. RÉSZ

Fókusz gondolat: Vizsgáld meg a kijelölt szakaszok által, hogy milyen körülmények tölthetik el rettegéssel az ember szívét és nézd meg azt is, hogy mi Isten válasza ezekre!

Elmélkedő: Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mitől rettegsz igazán!

Javaslat a napi imádságokhoz: Bármilyen körülményben is vagy, azt tudhatod, hogy mindig hittel léphetsz Istenhez, aki azt mondja „Ne félj!”. Lépj így elé és oszd meg vele félelmeidet!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Ézsaiás próféta könyve 41
A királyok első könyve 17
Pál levele az efezusiakkoz 6
Jeremiás próféta könyve 1
Márk evangéliuma 4

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Őszintén bevallom, hogy rengetegszer féltem már életben. Számtalanszor féltem azelőtt, mielőtt keresztény lettem és nem kevésszer fordult elő azóta is, hogy megtértem. A félelmem középpontjában volt, hogy egy rajtam kívülálló ok állt, mint például munkahely, egy vizsga, vagy éppen egy másik személy, de volt, hogy egy kísértés miatt féltem, vagy éppen amiatt, hogy elvesztem Isten szeretetét. Az első részben a kívülálló okoktól való félelmet fogom alaposabban megvizsgálni, de természetesen a többire is sor fog kerülni.

Szinte minden ember életében van legalább egy olyan dolog, ami félelemmel tölti el. Lehet ez a dolog egy szokatlan tárgy, egy szőrös ízeltlábú, vagy akár a sötétség. Számomra éppen az utóbbi az, ami jelentős félelemmel tölt el. Gyermekkoromban egy sötét pincében megijesztettek és azóta szorongás van bennem, ha sötétben vagyok.

A félelem nem ritka esemény az életünkben, hiszen nap, mint nap találkozhatunk vele számtalan dologban. Egy konok főnök, egy nehéz vizsga, vagy akár egy komoly betegség is könnyen sarokba szoríthat bennünket.

Félünk az emberektől, félünk a tárgyaktól, félünk a helyzetektől. A félelem megkötözi és uralja az életünket. Ami viszont valóban aggodalommal tölt el, hogy mi magunk keresztények is mennyire félünk. Lehet, hogy csupán apró dolgokban jelenik meg a félelmünk. Például miért ne mondhatnánk, hogy félünk attól, hogy elveszítjük az állásunkat? Mindenkinek meg kell élnie valamiből és a mai világban reális félelemnek számítana, hiszen ez teljesen „normális” félelem. Mégis ez a „normális” félelem, az aggódás így lopakszik be szépen óvatosan a szívünkbe, így kezdünk el félni attól, hogy elveszítjük a társunkat, félni kezdünk attól, hogy mit gondolnak rólunk az emberek, végül félni kezdünk attól, hogy beszéljünk másoknak a hitünkről.

Érted már, hogy mennyire az evangélium közepébe vág a félelem? A kísértő eszközként használja fel nap, mint nap, óráról órára, hogy eltántorítson bennünket. Pedig az élet ezen dolgai azok, amelyek miatt a lehető legkevesebbet kellene aggódnunk. Az igében ezt olvashatjuk erről:

„Mert mi nem test és vér ellen harcolunk, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.” (Pál levele az efezusiakkoz 6,12)

Ha visszagondolok a sötétségtől való félelmemre, akkor pontosan tudhatom, hogy hol és miért kezdődött el. Minden félelmünknek megvan az oka. Ezt az okot pedig nem kell magunkkal hurcolnunk egész életünkön keresztül. Bár a félelem oka lehet lényegesen mélyebb, mint a sötétségtől való félelmem, ugyanakkor ebben az esetben is van megoldás. Nincs más dolgod, mint felfele nézni.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Krisztus követője vagy? Ki a te Istened? Nézz rá Istenre és lásd meg milyen urat imádsz! Olyat, aki ne tudna megszabadítani a félelmedtől, vagy akár a félelmed okától? Olyat, aki nem bír el a munkahelyi válsággal, nem bír el egy rosszul sikerült vizsgával, vagy éppen egy rossz orvosi eredménnyel? Olyat, aki ne tudna bekötözni egy összetört szívet? Nem azt mondom, hogy ezek mind nem történhetnek meg velünk. Sokkal inkább azt, hogy ettől nem kell félnünk, mert egy végtelenül erős Úr kezében vagyunk, akire rábízhatjuk magunkat.

A mindennapok félelmét ezzel a tudattal rakhatod Jézus kezébe és megtapasztalhatod azt, hogy a láncaid súlyától megszabadulva mennyivel felszabadultabban élheted az életedet.

„Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.” (János evangéliuma 8,36)

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük