Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 51. HÉT – BEÁLLNI ISTEN TERVÉBE

51. HÉT – BEÁLLNI ISTEN TERVÉBE

Fókusz gondolat: Engedd meg, hogy Isten bontson ki számodra két igazságot az igéjén keresztül! Az egyik, hogy Isten terveivel szembe menni teljesen hiábavaló. A másik viszont az, hogy hatalmas jutalmat jelent beállni ebbe a tervbe.

Elmélkedő: Vannak, akik azt mondják, hogy szükség van a kerülőutakra az életben, hogy azzá legyél, akinek Isten megálmodott. Azt gondold végig, hogy mi a különbség az Isten által kapott kerülő utak és próbák között, valamint aközött, amit az ember a maga bűneiből jár be!

Javaslat a napi imádságokhoz: Engedd Istennek, hogy egyre jobban felvértezzen arra, hogy erős, benne meggyökerezett, hiteles követője lehess! Engedd, hogy ebben Ő formáljon és tisztítson téged, hogy minél inkább tökéletesen bele tudj állni a tervébe!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Ézsaiás próféta könyve 55
Mózes első könyve 37
Mózes első könyve 40
Mózes első könyve 45
A jelenések könyve 22

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Számomra is hihetetlen, hogy lassan a végéhez érkezünk ennek az egy közös évnek. Imádkozom azért, hogy amiket Isten mutatott neked ezen az egy éven keresztül, azokat tudd az életed részévé tenni. Imádkozom azért, hogy a legnagyobb Fazekasmester formáljon át. Azonban ahhoz, hogy valóban át tudd engedni a terepet Istennek, át kell adnod neki a teljes irányítást az életed felett és bele kell állnod Isten tervébe.

„Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van! Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani. Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak utaim a ti utaitoknál, és gondolataim a ti gondolataitoknál.” (Ézsaiás próféta könyve 55,6-9)

Bízom benne, hogy az elmúlt időszakban megtapasztaltad, hogy mennyire mély kapcsolatba szeretne veled kerülni Isten. Arra hív, hogy keresd Őt, hogy Ő legyen az, akinek elmondod a nyomorult és szorongatott helyzetedet. Isten megtérésre hív téged, hogy minden bűnödet, minden görbe utadat a kezébe tedd le, mert szeret téged, mert kész megbocsátani. Ezt azért teszi, mert olyan kapcsolatban szeretne lenni veled, amelyben még jobban megismerheted az útjait és a tökéletes tervét az életedre.

Bizony szembesülnünk kell azzal, hogy mi bármennyire is próbálunk arra törekedni, hogy egy jó életet tervezzünk el magunknak, azt látjuk, hogy folyton elbukunk és nem tudjuk, hogy mi a jó. Ha visszatekintek az életem eltelt éveire, akkor azt tapasztalom, hogy számtalan rossz tervem eszeltem ki. Voltak olyanok, amelyeket mások javasoltak nekem, voltak olyanok, amikről én gondoltam azt, hogy megfelelő lesz. Egy közös mégis volt ezekben a tervekben, nem Istentől származtak és ezért voltak kudarcra ítélve. Mert a mi gondolataink nem az Ő gondolatai és a mi útjaink nem az Ő útjai.

Isten kegyelme az, hogy a rossz terveinkből a kegyelme által valami csodálatos dolgot tud létre hozni. Ilyen csodálatos ajándéknak tekintem azt, amit a munkapályámban elvégzett. Középiskolás koromban kiemelkedtem az osztályomból a matematika tudásom miatt, így a tanáraim nyomására és saját meggondolatlanságomból matematikus szakon folytattam tanulmányaimat a felsőoktatásban. Igen hamar kiderült, hogy nem nekem való ez a terep és két év után otthagytam az egyetemet. Később a marketing és kereskedelem útjára sodortak azok a tervek, amiket nem kértem el Istentől. Bár voltak idők, amikor jól kerestem nem túl nehéz munkával, mégsem éreztem úgy, hogy a helyemen lennék.

Amikor úgy döntöttem, hogy Isten kezébe rakom le minden utamat, Isten valami egészen új pályára vitt engem. Olyan útra, ami soha nem jutott volna eszembe magamtól. A lelkigondozás lett az, amin elindított Isten és az Ő mérhetetlen szeretete az, hogy a nélküle meghozott döntéseimet is fel tudja használni ezen az úton.

Isten terve mindenekelőtt az, hogy szeresd Őt és kapcsolatba legyél Vele. Ez az alapja annak a csodálatos mesterműnek, amit az életeddel szeretne tenni. Isten tervei egyáltalán nem könnyűek, de sokkal nagyobb szabásúak, mint amit mi el tudnánk képzelni, mert a mi gondolataink nem az Ő gondolatai és a mi útjaink nem az Ő útjai.

„Egyszer József álmot látott, és elmondta testvéreinek. Emiatt még jobban meggyűlölték. Ezt mondta nekik: Hallgassátok csak meg azt az álmot, amelyet láttam! Éppen kévéket kötöttünk a mezőn. Az én kévém fölkelt, és állva is maradt, a ti kévéitek pedig körülállták, és leborultak az én kévém előtt.” (Mózes első könyve 37,5-7)

Józsefnek korán megmutatta Isten, hogy mi a terve az életére. Mégis, ha végig nézzük azt az utat, amit bejárt és magunkba nézünk, nem tudom ki ne csüggedt volna el hasonló helyzetekben. Lehet te is tapasztaltál már hasonlót, mint testvérárulás, ártatlan vádaskodás, vagy, hogy elfelejtkeztek rólad. Jellemzően nehezünkre esik a csalódások idején arra a tervre figyelni, amit Isten adott nekünk. Inkább kétségbe esünk, csapkodunk, perlekedünk Istennel és nem értjük, hogyan engedte megtörténni ezeket a dolgokat. József viszont nem vette le a szemét Istenről és tudta, hogy terve van az életével.

Jézus megmentette az életedet! Tudom, hogy tudod, de ezt raktározd el jó mélyen magadban és akár naponta, minden reggel mond el, hogy: Jézus megmentette az életemet! Ez az a tény, ami erőt ad ahhoz, hogy engedd Istennek, hogy felülírja a terveidet. Ez az, ami segíteni fog abban, hogy elfogadj olyan terveket Istentől, amik nem illeszkednek a komfortzónádba. Ez az, ami akkor is segít, amikor azt gondolod, hogy minden összeomlik körülötted. Mert Isten mondja: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim.” (Ézsaiás próféta könyve 55,8) Engedd így át a terveidet Istennek és legyél részese annak a szeretetkapcsolatnak, amire közel hívott Jézusban!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük