Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 50. HÉT – JÉZUS AZ EGYETLEN ÚT

50. HÉT – JÉZUS AZ EGYETLEN ÚT

Fókusz gondolat: Miközben olvasod az igét vizsgáld magad, hogy a szíved legmélyén milyen Jézuskép él benned! Ezt vesd össze az ige szavaival.

Elmélkedő: Vannak, akik azt mondják, hogy minden út és akár más vallások is Istenhez vezetnek. Mivel tudnál érvelni ezzel az állítással szemben?

Javaslat a napi imádságokhoz: Ahogy mész előre a napokban, csak kérd Jézust, hogy töltsön be teljesen, minden gondolatodat, minden mozzanatodat, mindent, ami te vagy.

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
János evangéliuma 1
János evangéliuma 5
János evangéliuma 14
János evangéliuma 16
János evangéliuma 20

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Mielőtt ma nagyon belekezdenék, szeretnék kérni tőled valamit. Kérlek, gondold át, hogy milyen volt az életed első találkozása Jézussal! Gondold át, hogy amikor felismerted, hogy Ő az életed megváltója, akkor milyen érzések voltak benned! Gondold át, hogy azóta mit jelent számodra Jézus! Ha csak erre az elmúlt egy évre nézel, ami mögötted van, akkor milyen találkozásaid, milyen megtapasztalásaid voltak Jézussal kapcsolatban? Mennyire van központi helyen az életedben, a gondolatodban, a szívedben? Mennyire tudsz egyre jobban formálódni az Ő képmására és befogadni mindazt, amire tanítani akar téged? Tudom van, hogy az ember végig olvas egy ilyet és fejét biccentve tovább mélyed az olvasásban, de most ne tedd ezt! Most valóban próbálj meg odamenni Jézus lábához és így elcsendesedni, elgondolkodni azon, hogy mit jelent Ő számodra, csak ezután folytasd tovább az olvasást!

„Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (János evangéliuma 14,6)

Jézus elképesztően megdöbbentő kijelentést tesz magáról. Azt mondja, hogy nincs más út, amin járhatnál, nincs más igazság rajta kívül, nincs más lehetőség, ami életre vinne csak Ő. Teljes kizárólagosságról beszél. A mai keresztény kultúrában ez a kizárólagosság pedig elképesztően sérülékeny és feszítő kérdés. Ami nem csoda azt látva, hogy mennyien harcolnak ellene. Sokak talán emiatt a kizárólagosság miatt érzik a legnagyobb ellenszenvet a keresztények iránt és ezt a kizárólagosságot nem tudják megérteni. Ezért vannak, akik próbálják az elfogadás és szeretet címszó alatt Jézus szavait tompítani, kisebbíteni és végső soron összezúzni. Szeretnék, ha belátnák a keresztények, hogy van más igazság. Mindenkinek a saját igazsága az igazság – hangoztatják. Jézus igazsága csupán egy a sok-sok más igazság közül. Jézus azonban egészen mást mondd, nem egy igazságról beszél a sok közül, hanem teljes kizárólagossággal jelenti ki magáról, hogy „senki sem mehet az Atyához csak énáltalam”.

Korábban többször is részt vettem Alpha kurzuson csoportvezetőként. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az egyik legnehezebben elfogadható tény pontosan ez volt a résztvevők számára. Maguk is megfogalmazták, hogy mennyire jó a közösségünkhöz tartozni és megtapasztalni, hogy elfogadásban van részük. Ez pedig így helyes. Jézus is úgy fogadott el bennünket, ahogy voltunk. Viszont elkerülhetetlen döntéssel kerülünk szembe, amikor Jézus befogadó szeretetével találkozunk. Ez nem egy több lehetőséges döntés. Vagy Jézus és semmi más, vagy pedig Jézusra mondasz nemet és ezzel az igazi életre.

Mivel a mai világban egyre népszerűbb a lelkiség, mint fogyasztási cikk. Így meglehetősen hatalmas kínálat van a világ tarsolyában. Jóslás, tarot kártya, jóga, ezotéria, new age és vallások sokaságában találhatják meg az emberek a saját lelkiségüket, a saját igazságukat. Nem csoda, hogy ebben a hatalmas kínálatban gyakorta mi keresztények is összezavarodunk. Biztos csak a mi igazságunk az igazság?

„Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (János evangéliuma 14,6)

Többször beszélgettem már olyan kereszténnyel és nem kereszténnyel is, aki a teljes elfogadás híve. Teljesen nem szeretnék általánosítani, ezek csupán az én tapasztalataim, de azt látom, hogy ezek az emberek úgy gondolják, hogy minden út ugyanoda vezet. A másik dolog, amit megfigyeltem, hogy a nagy elfogadás oka legtöbbször abból fakad, hogy ezek az emberek valójában nem is köteleződtek el semmi mellett. Arra tartanak, amerre az áramlat sodorja őket. Jézus szavai, cselekedetei és tettei egészen mást tükröznek és semmiképpen nem megalkuvók. Sőt, arról beszél, hogy ez a kizárólagosság, amit Ő hoz az még családokban is meghasonlást válthat ki.

Most nem arról beszélek, hogy ez a kizárólagosság akadály a nyitásban mások felé, hanem hogy éppen ezért mindennél sürgősebb, hogy nyissunk mások felé, mert minden más út a sötétségbe vezet. Ezért elkerülhetetlen, hogy szeressük és elfogadjuk az embert, de a bűnt vessük el, mert Jézus kizárólagosan út, igazság és élet.

Most a Szentlélek által vizsgáld meg magad!

„Ne legyen más istened rajtam kívül!” (2Mózes 20,3)

Legyen ott a szívedben a tízparancsolat igéje és vidd Isten elé az egész életedet! Jézus mellett beengedtél már más igazságot az életedbe? Mennyire fogadod el igazságként, más vallások igazságát? Mennyire gondolod úgy, hogy egyedül Jézus az üdvözítő út? Mennyire tűröd meg a bűnt az életedben, a gyülekezetedben? Mennyit engedsz Isten igazságából kiszakítani emberségre hivatkozva, hogy néhányan pillanatnyilag jobban érezzék magukat?

Kérd a Szentlelket, hogy tisztítson meg! Kérd, hogy adjon tiszta füleket és szemeket, hogy ezek által lásd meg Jézust! Kérd, hogy az Ő valóságos elfogadó szeretetével – amelyben nincs megalkuvás, csak helyreállás – tudj menni és cselekedni mások életében!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük