Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 48. HÉT – SZOLGÁLATBAN 2. RÉSZ

48. HÉT – SZOLGÁLATBAN 2. RÉSZ

Fókusz gondolat: Legyél figyelmes arra, hogy a szív állapotát és a szolgálat összefüggését megtaláld az igén keresztül! Vizsgáld, hogy mi az előfeltétele az ember szívében annak, hogy kész legyen Istennek szolgálni és engedd, hogy ebben a kérdésben a Lélek téged is vizsgáljon az igén keresztül!

Elmélkedő: Miért égnek ki sokan a szolgálatokban és miért esnek nem ritkán súlyos bűnökbe emiatt?

Javaslat a napi imádságokhoz: Csak helyezkedj el kényelmesen Jézus lábánál és engedd, hogy az Ő szeretete indítson minden cselekedetre!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Péter második levele 1
Pál első levele Timóteushoz 1
Pál első levele Timóteushoz 2
Pál első levele Timóteushoz 3
Ézsaiás próféta könyve 40

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Az előző héten még arról olvashattál, hogy mennyire fontos elindulni a szolgálatban, most pedig úgy tűnhet egyből le is szeretnélek beszélni róla. A szolgálat ugyan rejt magában veszélyeket, mégis fontos eszköz, hogy építsd az Istennel való kapcsolatodat. A veszélyek miatt nem kell elmenekülnünk a jó dolgoktól – így a szolgálattól sem –, csupán meg kell ismernünk azokat és el kell kerülnünk őket jó messziről. Még mielőtt elcsüggednél jöjjön gyorsan egy bátorítás, így rögtön az elején:

„Hát nem tudod? Hát nem hallottad? Örökkévaló Isten az Úr, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak. De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás próféta könyve 40,28-31)

Az évek folyamán rengeteg olyan szolgáló kereszténnyel találkoztam, akik úgy gondolták, hogy mindent alá kell rendelni a szolgálatuknak. Nagyon tudtam és tudom szeretni ezeket az embereket, mert legtöbbször pusztán a legjobb szándék, az Istenért való törekvés vezeti őket. Emellett meglehetősen sajnálom is ezeket az embereket, mert a nagy szorgoskodás közben elvesztik a legfontosabbat. Az egyik legjelentősebb probléma az, hogy nem ismerik fel az Ézsaiás által írottakat, hogy még az ifjak, még a legkiválóbbak is elfáradnak és megbotlanak. Ha nem veszel tudomást róla hosszú távon, hogy elfáradhatsz, akkor az elképesztően súlyos következményekhez vezethet. Ennek a legsúlyosabb stádiuma a teljes kiégés. Lelki vezetők sokasága esett már ebbe a végeláthatatlan mélységű gödörbe, amiből szinte lehetetlen kikászálódni. Ez a szárazság pedig megöli a szolgálatot és kártyavárként dönthet romba egy egész életet, vagy akár többet is.

Napjaink egyik félelmetes problémája a szétszakadó családok helyzete. Szomorú azt tapasztalni, hogy a keresztények között sincs ez másképp. Az pedig pláne óriási probléma, hogy a lelkészek, lelki vezetők között is fokozódik ez a tendencia. Ennek igenis köze van a kiégéshez. Hiszen legtöbb esetben az, aki nem veszi észre azt, hogy elfáradhat, azt sem veszi észre, hogy kiszakad a családjából. Miért óriási probléma ez?

„(A püspök legyen) olyan, aki a maga háza népét jól vezeti, gyermekeit engedelmességben és teljes tisztességben neveli. Mert ha valaki a maga háza népét nem tudja vezetni, hogyan fog gondot viselni Isten egyházára?” (Pál első levele Timóteushoz 3,4-5)

Bár a jelenlegi igeszakasz egy területre utal, mégis más szolgálatnál is olvashatunk arról, hogy mennyire fontos a szolgálónál a jól vezetett családi élet. Hogy miért fontos ez? Azért, mert ezzel nyer hitelességet a szolgáló. Például mennyire lesz hiteles az a lelki vezető, akinek a családja körülötte teljesen széthullik, mert nem vesz részt a családja életében? Ha a feleségétől elválik egy szolgáló ember, könnyen összetörheti addig felépített szolgálatait azzal, hogy hitelét veszti az emberek előtt. Persze Istennél van a megbocsájtás és nála van a kegyelem még ilyen helyzetben is, de mennyivel többet adhat a szolgálatunkban, ha odafigyelünk az Isten szeretetteljes vezetésére.

Itt érkezünk el a lényegi részhez. Honnan tudhatod biztosan, hogy nem jó úton jársz a szolgálatodban? Ha maga a szolgálat nem teszi azt lehetővé, hogy Jézusra figyelj, hogy meglegyen a személyes csendességed. Ez a kapcsolat ugyanis nem olyan, hogy egyszer megtérsz és akkor többet már nem kell figyelni rá. Pont ellenkezőleg. Ha szeretnéd, hogy rendkívül erős legyen ez a kapcsolat, akkor időt kell szánnod rá. Egyedül csak Isten a kimeríthetetlen forrás, mi nem vagyunk azok. Így, ha a szolgálatunk köti le az életünk az Istennel való napi mély kapcsolat helyett, akkor kiszáradunk és a szolgálatunk elgyengül, erőtlen lesz. Ez pedig egy szolgáló kereszténynél olyan keserűséget eredményezhet, hogy akár az öngyilkosság is valódi választható alternatívává válhat a fenntarthatatlan helyzettel szemben. Ahogy korábban most is vegyük elő újra Márta és Mária történetét és tanuljunk újra belőle:

„Amikor továbbhaladtak, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony a házába fogadta. Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét. Mártát pedig teljesen lefoglalta a sok munka. Ezért odajött, és így szólt: Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a munkában? Mondd hát neki, hogy segítsen! Az Úr azonban így felelt neki: Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.” (Lukács evangéliuma 10,38-42)

Nap, mint nap Jézus lábaitól indulj el a szolgálatba! Jobb egy szolgálatot leadni, ha valami nincs rendben az Istennel való kapcsolatodban, mint elsorvadni és kiégni abban, amiben vagy. Az Istennel való kapcsolatodból induljon ki a szolgálatod és így tapasztalhatod meg az Ézsaiás által leírtakat:
„akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás próféta könyve 40,31)

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük