Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 47. HÉT – SZOLGÁLATBAN 1. RÉSZ

47. HÉT – SZOLGÁLATBAN 1. RÉSZ

Fókusz gondolat: Járjon át folyamatosan az ige tanulmányozása közben az a gondolat, hogy hogyan tudok jól szolgálni! Engedd, hogy az ige adjon választ és vezetést!

Elmélkedő: Mi a belső motivációja a keresztény embereknek a szolgálatokkal kapcsolatban? Mi az, ami miatt valamelyik szolgálat kívánatos és van amelyik nem vonzó?

Javaslat a napi imádságokhoz: Imádkozz és adj hálát azokért az emberekért, akik bármilyen szolgálatot végeztek Isten nevében az életedben és kérd Istent, hogy te is tudj mások számára ilyen emberré válni.

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
A Zsoltárok könyve 100
Pál levele Tituszhoz 1
Lukács evangéliuma 19
Lukács evangéliuma 20
Lukács evangéliuma 21

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Amikor hiteles keresztény életet élő emberekkel beszélgetek, akik valóban minden tekintetben Jézus követői, akkor mindig hatalmas hálát érzékelek a beszédükben. Ez a hála pedig arra indította őket, hogy valamit tegyenek ezért a nagyszerű Úrért, aki a fiát küldte el, hogy nekik életük legyen. Ezeknek az embereknek a szolgálata életekre voltak hatással. Bátorítottak, biztattak, szerettek és hitet adtak másoknak. Nekem az ilyen emberekkel való beszélgetésben a legcsodálatosabb az az alázat, amellyel ezeket a dolgokat megcselekedték, hiszen nem a saját erejükből tették, hanem annak az erejéből, aki az életük kegyelmének forrása.

Bízom benne, hogy te is átélted már Isten csodás kegyelmét az életedben. Bízom benne, hogy megtapasztaltad a bűneid megbocsájtását és azt, a szeretet, amely Jézus halálában lett teljessé. Végül bízom abban, hogy a te szíved is hálára indult ettől a szeretettől és vágysz arra, hogy valamit tegyél, valahogy szolgálj. Még mielőtt azt gondolnád, hogy „Ajjaj, itt érzelmi befolyásolás van készülőben”, ezt mindenképpen tudnod kell:

„Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk.” (Pál második levele Timóteushoz 1,9)

Isten nem arra hívott el, hogy rabszolga legyél. Éppen ellenkezőleg, a szolgaságból szabadított meg, hogy szabad legyél a bűntől, hogy teljesen szabaddá tegyen. Nem a cselekedeteid miatt fog jobban szeretni, ahogy nem a cselekedeteid miatt kaptál kegyelmet, hanem Isten szeretetéből. „Mert úgy szerette Isten a világot…”. Tehát én sem a kikényszerített háláról beszélek, hanem arról, ha tényleg hála van a szívedben és tenni szeretnél ezért valamit. Ebben az esetben valóban biztatlak arra, hogy keress szolgálatot.

Gyakorta úgy tűnik, hogy valakinek végtelenül egyszerű dolga van a szolgálata megtalálásával, sokaknál meg egy igazi kínszenvedés. Csoda volt az életemben, hogy már megtérésem előtt is volt lehetőségem Istennek szolgálni. 15 éves voltam, amikor a gyülekezetben – ahova akkor jártam – felkértek, hogy a vasárnapi istentiszteletek magnókazettás felvételének a hangerejét kezeljem. Igazából az elején csak arra volt jó ez a lehetőség, hogy vasárnapi keresztény legyek és ne unjam halálra magam. Elmentem az alkalmakra, mert volt feladatom, de nem vonzott több. Viszont, ahogy megismertem Jézust és felismertem azt, hogy szükségem van arra a kegyelemre, amit Ő ad, hálára indult a szívem. A szolgálatom valódi szolgálattá vált és többet és többet akartam szolgálni.

Lehet, hogy neked nem volt, vagy éppen nincs ilyen egyszerű helyzeted a szolgálat terén és nem találod a helyed, az elhívásod ezen a téren. Ne csüggedj, mert rengeteg tennivaló van Isten országában! Meg fogod találni azt a szolgálatot, amely valóban neked lett kitalálva. Fontos, hogy apró lépésekben haladj. Kezdj el valami olyat csinálni, amiben örömöd leled. Ha szeretsz sütni, akkor süss egy tálcával többet és oszd meg a szomszédoddal. Ha szeretsz takarítani, akkor ajánld fel szolgálatodat egy helyi gyülekezetnél. Kezdetben én is csupán egy hangerő szabályozót húzogattam. Nem gondoltam volna, hogy ez Isten tervének a része. Kicsit bízott rám, amelyet hűségesen végeztem. Ezután a gyülekezet zenekarának lettem az egyik technikusa, majd évek múlva, amikor óriási technikai fejlődésen ment keresztül a világ és ezzel a templom is, már egy egész technikai rendszer szolgálatát vezettem. Isten eközben szolgálatra hívott az ifjúsági munkában, ahol egy ifjúsági csoport vezetője lettem másodmagammal. Hihetetlen csoda volt megélni azt, hogy fiatalok élete változik meg a kezeink alatt, Jézus által.

Érted már? Csak kezdj el szolgálni, tedd meg azt, amiről úgy gondolod, hogy építhetné a környezetedet, vagy gyülekezetedet. Végezd hűségesen és szeretettel a szolgálatodat és Isten többet fog rád bízni. Imádkozz nap, mint nap azért, hogy Isten megmutassa neked akár a legapróbb dolgokat, amivel másoknak szolgálhatsz. Jézus azt mondja:

„A királyok uralkodnak népeiken, és akik hatalmuk alá hajtják őket, jótevőknek hívatják magukat. Ti azonban ne így cselekedjetek, hanem aki a legnagyobb közöttetek, olyan legyen, mint a legkisebb, és aki vezet, olyan legyen, mint aki szolgál. Mert ki a nagyobb? Az, aki asztalnál ül, vagy aki szolgál? Ugye az, aki asztalnál ül? Én pedig olyan vagyok közöttetek, mint aki szolgál.” (Lukács evangéliuma 22,25-27)

Hol kezdhetsz el szolgálni? Bárhol. Sokáig azt gondoltam, hogy csak a gyülekezetem biztonságos négy fala között lehet csak szolgálatot végezni. Csak azt a szolgálatot végezhetjük, amelyet a gyülekezetünk kínál. Nem kérdés, hogy nélkülözhetetlen egy közösség tagjaként szolgálni a közösségen belül, de ha csak oda terjed ki a szolgálatunk, akkor hogyan fogunk tudni igazán kimozdulni és az evangéliumot elvinni a kívül lévőknek? Isten tárháza lényegesen hatalmasabb annál, mint amit egy gyülekezetbe lehet zsúfolni. Ezért szolgálj a gyülekezetben, de ha lehetőséged és indíttatásod van Istentől másfajta szolgálatokra, akkor legyél bátor és tedd meg azokat a lépéseket, amelyeket Isten neked készített el!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük