Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 45. HÉT – MEGELÉGEDETT ÉLET

45. HÉT – MEGELÉGEDETT ÉLET

Fókusz gondolat: Ahogy az igét olvasod vizsgáld meg azt, hogy mi az, ami valódi megelégedést adhat az életedben! Mi a Szentírás válasza?

Elmélkedő: Milyen veszélyek vannak az életedben, amelyek hamis megelégedést adhatnak?

Javaslat a napi imádságokhoz: Kérj segítséget Istentől, hogy úgy láthasd magad és a környezetet, ahogy Ő látja és így segítsen felismerni azt, hogy mennyi mindened van!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
A királyok első könyve 3
Máté evangéliuma 15
Máté evangéliuma 16
Máté evangéliuma 17
Pál első levele Timóteushoz 6

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Ha nagyon általánosan szeretném kezdeni ezt a részt, akkor elmondhatnám, amit hasonló témában olvashatunk a felpörgött világról, a megnövekedett igényekről és arról, hogy az emberek önmagukat állítják a középpontba. Elmondhatnám és el is mondom, mert valóban igaz és lényeges, hogy úgy tudjuk szemlélni a körülményeinket ahogy vannak. Úgy tudunk csak pozitívan gondolkodni a körülményeinkről, ha reálisan látjuk azt, hogy mi vesz körül bennünket és mi az, amivel valójában rendelkezünk. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy eljussunk a megelégedésig, ami nem szimplán pozitív gondolkodás, hanem egy valóságos életforma.

„Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele. Akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértésbe, csapdába, sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik. Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak. Te pedig, Isten embere, kerüld ezeket. Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre.” (Pál első levele Timóteushoz 6,6-11)

Lássuk tehát mi is a helyzet! Itt vagyunk emberek. Megteremtett Isten bennünket és belehelyezett egy tökéletes állapotba, de elbuktunk, mert az ember többre vágyott. Olyanok akartunk lenni, mint Isten. Aztán jött egy kiválasztott nép, akiknek csodálatos ígéreteket adott Isten és olyan elképesztő hatalommal szabadította meg őket, amit szem nem látott még addig és azóta sem. Ennek ellenére a zsidó népnek nem volt elég az Isten ígérete, sokkal egyszerűbb utakra vágytak és sorra elbuktak, még azután is, hogy elfoglalhatták az ígéret földjét. Aztán jött Jézus, aki a feje tetejére állította az addig kiválasztott nép gondolkodását és minden embernek lehetősége lett Istenhez mennie. Ezrek tértek meg és ismerték fel, hogy Jézus halálában van a szabadulásuk és örök életük. Mégis azt olvashatjuk az első gyülekezetekről, hogy „nincs meg benned az első szeretet”, hogy „nem vagy sem hideg, sem forró” és még sorolhatnám.

A Biblia bukások sorát tárja elénk, amiben felismerhetjük az emberi természet pusztító tulajdonságát, az elégedetlenséget. Az elégedetlenség az, ami a mai világunkat egyre jobban felgyorsítja, egyre jobban az egyéni érdekeket állítja a középpontba. Ez a romboló erő pedig abban mutatkozik meg, hogy olyan vágyakat ad számunkra, ami egész életünket más irányba fordítja. Ez az irány pedig egyenesen a szakadék széléhez vezet. A fenti igében azt olvashatjuk, hogy:

„Akik pedig meg akarnak gazdagodni, kísértésbe, csapdába, sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik. Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” (Pál első levele Timóteushoz 6,9-10)

Beismerem, hogy az én életem sem volt mentes attól, hogy megkísértsen az elégedetlenség. Beleestem? Igen, bele. Házasságom előtt nem jelentett túl sokat számomra a pénz, de amikor feleségem lett, akkor elkezdtem aggódni miatta. Albérletben laktunk az első években és úgy éreztem, hogy nekünk ennél sokkal többre lenne szükségünk, ahhoz, hogy előre tudjunk lépni. Ebbe a családba így gyermek se érkezhet, mert miből tartjuk majd el? Nem volt kilátásban, hogy saját otthonunk legyen, hogy autót vegyünk, hogy egy olyan szinten éljünk, amelyet a szülői házban megszoktam. Úgy gondoltam, hogy egyáltalán nem kívánok sokat, csak egy egyszerű, biztonságos életet.

Mihez vezetett ez a gondolkodás nálam? Egy szorongással és félelemmel teli élethez. Úgy éreztem, hogy alkalmatlan vagyok férjnek, hogy nem tudom megadni a feleségemnek azt, ami szerintem kellett volna. Eközben a feleségem olyan állapotban látott engem, amitől rettenetesen megijedt. Azt látta, hogy kezdem felemészetni önmagam és nem tudok kilépni az árnyékból, ami körülöttem egyre csak nőtt. A vágyaim teljesen a földi kincsekre összpontosultak és egyre kevésbé találtam a kapcsolatot Istennel. Így tapasztaltam meg az elégedetlenség pusztító vágyait az életemben, aminek a kárait hosszú időbe telt helyre állítani. Ugyanezek a pusztító vágyak azok, amelyek házasságtörésre, adócsalásra, gyűlöletre indítják az embert.

„Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel…” Mennyire nagy hangsúlya van ebben az igében a megelégedéssel szónak. Az előzőekben láthattuk, hogy nem véletlen, hiszen a megelégedés az, ami képes a vágyainkat kordában tartani. Minél elégedetlenebbek vagyunk annál jobban a föld felé, a testi kívánságokhoz húz a szívünk. Ellenben minél jobban megelégedünk, annál jobban tudunk a lelki dolgokra összpontosítani, ahogy Pál írja Timóteusnak: „Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre.”

Nem mondom, hogy egyszerű harc az életben a megelégedés. Illetve fontos látni, hogy a megelégedés az nem feladást jelent. Azt jelenti, hogy látjuk a jelenlegi helyzetünket, hálát tudunk adni azért, amink van és törekszünk arra, hogy ebből a helyzetből hozzuk ki a lehető legtöbbet.

Nézz most igazán a szíved mélyére! Mi volt a legutóbbi dolog, ami miatt elégedetlen voltál az életedben? Inkább a testi szükségleteidben szoktál elégedetlen lenni, vagy inkább lelki téren? Vizsgáld meg a szíved, hogy mennyire vagy elégedetlen az anyagi helyzeteddel, a fizetéseddel, a lakhatásoddal és minden más testi és földi dolgoddal? Vidd Isten elé azokat a vágyakat, amelyek megfertőzik az életedet és kérd Istent, hogy vegye el azokat! Imádkozz azért, hogy munkálja ki a Szentlélek benned, hogy a testi vágyakban megelégedettségre találj és a lelki éhség növekedjen egyre inkább benned!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük