Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 36. HÉT – EGY KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK 2. RÉSZ

36. HÉT – EGY KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK 2. RÉSZ

Fókusz gondolat: Miért annyira fontos élni a lelki ajándékokkal? Ez a kérdés legyen folyamatosan benned miközben az igét olvasod!

Elmélkedő: Hogyan használhatja fel a lelki ajándékokat Isten a hitetlenek életében?

Javaslat a napi imádságokhoz: Kérd Istent, hogy tudd használni azokat az ajándékokat, amelyeket neked adott! Továbbá ebből fakadóan kérd azt, hogy meglásd a küldetésed, a feladatodat az egy testben!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Jóel próféta könyve 3
Pál első levele Timóteushoz 4
Pál második levele Timóteushoz 1
Pál levele az efezusiakkoz 3
Pál levele az efezusiakkoz 4

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Hihetetlen csoda az, hogy Isten minket, bűnös embereket szeretne felhasználni abban, hogy az Ő földi egyháza épüljön, ezért ad „némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul vagy pásztorokul és tanítókul” (Pál levele az efezusiakkoz 4,11). A rómaiakhoz írott levél 12. fejezetében Pál még ide sorolja a szolgálót, a vigasztalót, az adakozót, az elöljárót és a könyörülőt is. Tehát mindenki, aki Krisztus üdvözítő kegyelmi ajándékát elfogadta, annak feladata lesz az egyházban, ahogy neked is, ha elfogadtad Jézust. Ehhez a feladatodhoz pedig megkapod azt a különleges ajándékot, amiről már múlt héten is olvashattál.

(Pál második levele Timóteushoz 1,6-8)

Az ige alapján három lényeges dologra szeretnék rávilágítani a kegyelmi ajándékokkal kapcsolatban. Az első, hogy a kegyelmi ajándékot Istentől kapjuk. A második, hogy milyen lelkülettel tudjuk alkalmazni ezt a csodás ajándékot. Végül a lelki ajándékok használatára szeretnélek buzdítani.

Jelen igeszakaszban Pál arról beszél, hogy Timóteus a kegyelmi ajándékot kézrátétel által kapta. Ez alapján láthatjuk, hogy valami olyanról van szó, amivel még nem rendelkezett Timóteus, így megérthetjük, hogy mi a különbség a személyiségből, vagy tehetségből fakadó szolgálat és a lelki ajándék által végzett szolgálat között. A kegyelmi ajándék a megtérés után kapott ajándék. Egy olyan képesség, amivel nem rendelkeztünk azelőtt, de a Szentlélek megnyitotta az utat előttünk, amelyet mások javára használhatunk. Már a megtérésben is ezt a kegyelmi ajándékot kapjuk meg, hiszen a Biblia Jézus váltság művét ugyanazzal a karizma szóval írja le, mint a többi kegyelmi ajándékot. Amikor megtérünk, akkor a Lélek tesz minket alkalmassá arra, hogy megváltozzunk, elforduljunk a bűneinktől és a sötétségtől, így új emberekké legyünk. Ugyanez igaz a többi karizmára is, hiszen ebben a helyzetben is valami olyanra leszünk alkalmasak, amire előtte nem voltunk képesek. Akkor mégis mi gátol bennünket, hogy ezek a képességek megmutatkozzanak gyülekezeteinkben, illetve a saját személyes éltünkben?

Nem hiába van a Bibliában annyiszor leírva az a felszólítás, hogy „Ne félj!”. A félelem megkötöz és alkalmatlanná tesz arra, hogy lépjünk és Isten szolgálatába álljunk. Ugyanez igaz a lelki ajándékokkal kapcsolatban is. Ha félelemmel a szívünkben tekintünk rájuk, akkor alkalmatlanok leszünk arra, hogy ezzel a nagyszerű ajándékkal éljünk és szolgáljuk Istent. Sőt a félelem olyan erővel tud betörni hitéletünkbe, hogy még a tudatunkat is lekorlátozza Istennel kapcsolatban. Feleségem egy időben gyakran emlegette a saját életéből fakadó megtapasztalást, hogy Isten annyit mutat meg magából, amennyit mi engedünk meg neki. Ez különösen igaz, ha a lelki ajándékok és a félelmeink kapcsolatáról beszélünk. Ezért nélkülözhetetlen, hogy levessük a félelem lelkületét és felöltözzük az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ennek a fajta lelkületnek ez a hármassága képessé tesz arra, hogy félelem nélkül és megfelelően tudjuk használni a kegyelmi ajándékokat.

Félelmek akkor alakulhatnak ki bennünk, ha valamiről azt gondoljuk, hogy nagyobb nálunk, nagyobb a mi erőnknél. Ha viszont betelünk Isten erejével, ami mindennél hatalmasabb, akkor teljesen semmissé és értelmetlenné válik a félelem. A szeretet lelkülete pedig képessé tesz a cselekedetre, képessé tesz arra, hogy lépjünk Isten ereje által mások felé. A józanság lelke pedig megtart, mint egy védőháló, hogy tudatunkban legyen az, hogy ez mind Istentől van, Isten dicsősége, Isten ereje a kegyelmi ajándék, amit kezünkbe adott, hogy használjunk vele.

Ez pedig az utolsó lényeges felszólítás a kegyelmi ajándékokkal kapcsolatban. Használjunk vele! Használjunk vele magunknak, de még inkább másoknak! Pál arra buzdítja Timóteust, hogy élessze fel (más fordítás szerint izzítsa fel, lobbantsa lángra) magában az Istentől kapott ajándékokat. Ez pedig nem az első ehhez hasonló bátorítás, amit kapott Páltól:

„Ne hanyagold el a benned lévő kegyelmi ajándékot…” (Pál első levele Timóteushoz 4,14)

Feltehetjük a kérdést, hogy miért jó, ha használjuk a lelki ajándékokat? Ebben a kérdésben pedig nyugodtan nézhetünk Jézusra, aki minden lehetőséget megragadott, hogy betöltse az emberek legmélyebb szükségleteit. A kegyelmi ajándékokkal mi is hasznos eszközök lehetünk mások életében. Összetört szíveket gyógyíthatunk be, bátoríthatunk, vigasztalhatunk, építhetünk és végérvényesen, ahogy Pál is írja az evangélium munkáját végezhetjük Isten ereje által. Jézus erről így beszél:

„Azokat pedig, akik hisznek, ezek a jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken szólnak, kígyókat vesznek a kezükbe, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegekre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak.” (Márk evangéliuma 16,17-18)

Saját életemben azt tapasztaltam, hogy a kegyelmi ajándékok ereje az, ami valóban használ. Saját erőnkből is tudunk bizonyos eredményeket elérni, saját erőnkből is tudunk tenni másokért, de ha Isten ereje által cselekszünk, annak lesz igazán átütő sikere. Akkor tudunk valódi gyógyulásokat, valódi változásokat, valódi megtéréseket látni, ha Isten ereje lakik bennünk.

Bátorítalak arra, hogy térden állva menj most Isten elé és beszélgess vele erről. Ha bármi olyan dolog van ebben a témában, amiben bocsánatot kell kérned tőle, akkor tedd meg! Ha legtöbbször inkább a saját kezedben tartottad volna a dolgokat és nem Isten erejére támaszkodtál, akkor bűnbánó szívvel hajolj meg előtte és engedd, hogy Ő uralja az életedet! Kérd Istent, hogy adja meg számodra azokat az ajándékokat, amelyekkel a legjobb eszköz lehetsz az országa építésében! Kérd Istent, hogy ne legyenek benned félelmek a kegyelmi ajándékokkal kapcsolatban! Végül kérd, hogy tudd használni ezeket és meglásd azokat, akikhez téged küldd a szerető Apukád!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük