Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 33. HÉT – A SEB GYÓGYULÁSA

33. HÉT – A SEB GYÓGYULÁSA

Fókusz gondolat: Az ige tanulmányozása közben különösen figyeld meg, hogy Isten milyen hatalmas árat fizetett a gyógyulásunkért!

Elmélkedő: Mit gondolsz, milyen módon gyógyít ma Isten?

Javaslat a napi imádságokhoz: Ha ezen a héten imádságra hajtod a fejed, akkor gondolj arra, hogy a világmindenség teremtőjével beszélgetsz, akinek semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy gyógyulást hozzon a életedbe!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Márk evangéliuma 6
Márk evangéliuma 7
Ézsaiás próféta könyve 52
Ézsaiás próféta könyve 53
Az apostolok cselekedetei 14

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Amikor fiatal felnőttként visszatértem a gyülekezetbe, ahova gyermekként jártam és elindultam a megtérés útján, bekerültem a közösség ifjúsági körébe. Egy-két emberen kívül nem ismertem senkit és a legtöbben azt sem tudták, hogy ki vagyok. Hónapokig szobanövény funkcióban működtem. Ültem egy helyben, nem beszéltem, nem csináltam semmit, csak ott voltam és figyeltem. Alaptermészetemhez tartozott, hogy nem voltam túl bőbeszédű, de valljuk be, eléggé túlzásba estem ekkor. Ugyanakkor azt a háttér információt senki sem tudta, hogy milyen gyermekkori traumából fakadt, hogy keveset beszéltem. Négy éves korom környékén bekerültem a kórházba és szörnyű vérképet mutattak a leleteim, egyáltalán már azt is Isten csodájának és ajándékának tekintem, hogy felnőhettem. A kórházban töltött két hét alaposan rányomta a pecsétjét az életemre. Zárkózott gyerek lettem és előfordult, hogy napokig nem szóltam felnőttekhez. Emellé társult – vagy éppen ebből fakadt – még egy jókora önbizalom hiány és már nincs is min csodálkozni. Ellenben Isten nem így gondolta. Megtérésem után arra biztatott, hogy tegyek bizonyságot sokak előtt. „Mégis hogyan, ha nem tudok beszélni?” – kérdeztem. Erre a süketnéma meggyógyításával válaszolt és mintha nekem szólt volna Jézus: „Effata, azaz: Nyílj meg!” (Márk evangéliuma 7,34)

Ez a kis történet példázza azt, hogy Isten valóban mindenben gyógyulást tud adni. Első bizonyságtételemet meg-meg akadva, dadogva egy táborban mondtam el, amit a részvevők könnyes szemmel hallgattak végig. Elképesztő csodaként éltem azt át, hogy Isten egy ilyen gyenge eszközt is tud használni, mint én. Azonban Isten még nagyobb tervei voltak az életemre nézve, teljes gyógyulást szeretett volna adni nekem. Hosszú évek alatt formált és gyógyított a gyermekkori traumákból és az önbizalomhiányból és most már elmondhatom, hogy meggyógyított oly annyira, hogy eszközként használja fel az életemben ezt a gyógyulást.

„Jézus megállt, megszólította őket, és ezt kérdezte: Mit akartok, mit tegyek veletek? Ők ezt felelték: Uram, nyisd meg a szemünket! Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.” (Máté evangéliuma 20,32-34)

A két jerikói vak története jól mutatja azt, hogy a gyógyulás folyamata nem mindig olyan hosszú, mint a fentebb említett történetben. Van, hogy azonnal helyre állít Jézus. Úgy gondolom, hogy sokan megtapasztalták már a Krisztus követésben, hogy mind a lassú, mind a gyors gyógyulás Isten eszköztárának a része. Elég csak a megtérés történetekre gondolni. Vannak, akik pontos óra, perc, másodpercet tudnak mondani, hogy mikor történt meg a megtérés az életükben. Viszont mások azt mondják, hogy egy hosszabb folyamat része volt. Nincs recept a gyógyulásra sem, és talán ez a legjobb dolog a Jézusban való elmerülésben, hogy mindenki életében különböző terv bontakozik ki, mégis ugyanazzal a céllal. Így nem kell megijedni bármelyik folyamattal állunk szemben. Az a fontos, hogy Isten jelenlétében maradjunk. Ne mozduljunk el, mert akkor lesz teljes és végleges a gyógyulás, ha Isten szeretetéből nem lépünk ki.

„De azért, hogy megtudjátok, az Emberfiának van hatalma bűnöket megbocsátani a földön – ekkor ezt mondta a bénának: Kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza! Ő pedig felkelt, és hazament.” (Máté evangéliuma 9,6-7)

Az első részben megkezdett történet is arra utal, hogy Jézus teljes meggyógyulást ad. Nem csak egy mankót, nem csak egy kicsit meggyógyít, hanem teljes gyógyulást hoz. Nekem egy ilyen gyors és teljes gyógyulásban lehetett részem a már említett hétvégén. Jézus az én történetemben sem csak egy részleges gyógyulást hozott, amivel ki tudtam mondani a megbocsátás szavait, hanem olyan teljességet hozott, amire nem, hogy nem számítottam, de a legkevésbé sem voltam felkészülve rá.

Feleségemmel épp mérlegeltük az alkalom végéhez közeledve, hogy jól éreztük magunkat a hétvégén, igazán feltöltött, igazán megerősített és voltak területek, amikben gyógyulást tapasztaltunk, de mégsem éreztük azt, hogy annyira mindent elsöprő változás történt volna bennünk, hogy innen kezdve minden más lesz. Aztán jött a záró alkalom, utolsó öt mondata, amely teljesen letaglózott kettőnket. A sebzett gyülekezetekről volt szó és, hogy mi is vihetjük ezt a gyógyulást, amit átéltünk. Szavak se kellettek, feleségemmel tudtuk mire gondol a másik és könnyekkel fogadtuk el ezt a felhívást Istentől. Nekünk hangzottak most Jézus szavai: „Kelj fel, vedd az ágyadat, és menj haza! Menj haza és ne feledd el azt a gyógyulást, amit hoztam az életedben, hanem add tovább!” Mikor a dicsőítés elkezdődött akkor fogtam fel igazán mi történt és úgy éreztem egy rendkívül hosszú időszak ért véget az életemben, amelyet sok harag és keserűség kísért. Rengeteg imánk témája volt, hogy Isten adjon vezetést, hogy mit tudnánk tenni a közösségünkért és akkor azt éreztem, hogy annyit mond: „Tessék, itt van, ezt tedd.” Az örömtől annyira elkezdtem zokogni, hogy jó pár dal után tudtam csak az Isten magasztalásába bekapcsolódni, de boldog voltam, mert teljes volt a gyógyulás.

Csendben gondolkodj el azon, hogy mennyi mindenből adott már gyógyulást neked Isten és adj hálát neki ezekért! Imádkozz azért, ha épp egy sebet fedeztél fel, vagy ha a gyógyulás valamelyik szakaszában vagy! Imádkozz másokért, akik kemény küzdelmeken mennek keresztül azért, hogy meggyógyuljanak! Végül imádkozz azért, hogy te is eszköz legyél abban, hogy mások életébe gyógyulást hozzon Isten!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük