Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 30. HÉT – A BUKÁSBÓL BORULÁS

30. HÉT – A BUKÁSBÓL BORULÁS

Fókusz gondolat: Az ige alapján hogyan juthatsz el a bűntől a bűnbánaton keresztül a kegyelemig?

Elmélkedő: Milyen problémamegoldó szokásod van arra nézve, ha elbuksz valamilyen bűnnel szembe?

Javaslat a napi imádságokhoz: Ez a hét ne szóljon másról csak arról, hogy a napjaidban rohanj Istenhez bármilyen dologban is buknál el, rögtön imádkozz hozzá! Ha minél gyorsabban rohansz Istenhez a bűnbocsánatért, akkor talán elérheted azt is, hogy még azelőtt rohanj Hozzá, mielőtt még elkövettél volna valamit.

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Sámuel második könyve 11
Sámuel második könyve 12
A Zsoltárok könyve 51
János evangéliuma 18
János evangéliuma 21

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Olyan jó lenne, ha azt tudnám mondani, hogy aki megtér az soha többet nincs a világ és a bűn hatása alatt. Bárcsak azt mondhatnám, hogy aki keresztény, az nem vétkezik. Sajnos azonban szó sincs erről. Sőt, elég saját magamra nézni és látom, hogy ez mennyire téves következtetés lenne. Bár próbálok minden erőmmel küzdeni a bűn ellen, mégis szinte nem telik el nap, hogy ne vétkeztem volna gondolattal, szóval, mulasztással, vagy éppen cselekedettel. Vétkezünk Isten ellen és a minket körülvevő emberek ellen. Tehát ma arra próbálunk választ találni, hogy mit tegyünk akkor, ha keresztényként mégis elesünk? Két igazán karakteres bibliai személy lesz segítségünkre ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában, egy az ószövetségből és egy az újszövetségből.

Dávidról azt olvashatjuk az Apostolok cselekedetiben, hogy Isten szíve szerint való férfi volt. Mégis, ha megvizsgáljuk az életét, akkor láthatjuk, hogy mennyi elképesztően óriási bukásban volt része. És ezeknek a bukásoknak nem csupán elszenvedője volt, hanem aktív cselekvője. A leglátványosabb és legkomolyabb következményekkel járó bűne az volt, amikor házasságtörés és gyilkosság tapadt a kezéhez. Nátán az, aki példázatban tárja fel számára a bűnösségének helyzetét. Először Dávid nem tudja, hogy róla beszél. Csupán azt érti meg, hogy mennyire rossz, mennyire gonosz az az ember, aki azt a bűnt elkövette, amit Nátán felvázolt. Ennek megfelelően Dávid ítéletet is hoz:

„Dávid nagy haragra lobbant az ellen az ember ellen, és ezt mondta Nátánnak: Az élő Úrra mondom, hogy halál fia az az ember, aki ezt elkövette!” (Sámuel második könyve 12,5)

Mennyire kemény szavak ezek Dávidtól, de mégis teljesen jogos a felháborodása. Halált érdemlő dolgot tett az, akiről Nátán beszélt. Nem csoda, hogy lesújtja, amikor Nátán szembesíti azzal, hogy ez a történet róla szól. Rendkívül fontos, hogy a bukásaink után minél hamarabb felismerjük azt, hogy elestünk a bűnben és legalább olyan lényeges, hogy a súlyát is felismerjük. A megfelelő reakció a bűn felismerésekor, ha követjük Dávid példáját:

„Akkor ezt mondta Dávid Nátánnak: Vétkeztem az Úr ellen! Nátán így felelt Dávidnak: Az Úr is elengedte vétkedet, nem halsz meg. Mivel azonban ezzel a tettel okot adtál az Úr ellenségeinek a gyalázkodásra, meg kell halnia a fiadnak, aki született neked.” (Sámuel második könyve 12,13-14)

Nem kezdett el Dávid magyarázkodni, vagy a körülményeire hivatkozni. Nem kezdett másokat vádolni, hanem egyből beismerte tettét. „Vétkeztem az Úr ellen!” Megvallotta bűnét, hogy cselekedete Isten törvényével szembement. Nem várt, nem habozott, hanem azonnal beismerő vallomást tett és Nátánon keresztül azonnal érkezik is a válasz, „az Úr is elengedi vétkedet”. Ennek ellenére a bűn következménye nem maradt el Dávid életében, de a valódi ítéletet nem szenvedte el.

Nézzük most azt az újszövetségi személyt, akinek kiemelten fontos szerepe volt abban, hogy az evangélium hatalmas erővel terjedt Jézus feltámadása után. Ezt a személyt úgy, hívják, hogy Péter. Jézus sziklaszilárd, megingathatatlan tanítványa volt. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen erős hittel és hitvallással rendelkező személy számára képtelenség a bukás. Péter mégis olyan látványosan bukott el Jézus figyelmeztetése ellenére, amiből azt gondolhatnánk, hogy szinte lehetetlen felállni.

„Péter ismét tagadta, és akkor nyomban megszólalt a kakas.” (János evangéliuma 18,27)

Te mit teszel, amikor megszólal a kakas az életedben? Mit teszel, amikor felismered, hogy valamit nagyon elszúrtál? Mit teszel, amikor felismered a bűnösséged? Bevallom én sokáig egy rossz szokásban éltem ezzel kapcsolatban. Ahogy felismertem a vétkem azonnal elmenekültem Isten elől. Úgy éreztem nem vagyok tiszta, nem vagyok méltó arra, hogy a Királyok Királyának a közelében legyek. Inkább az önsajnálatba temetkeztem és úgy éreztem, hogy meg kell oldanom saját erőmből ezt a helyzetet, jóvá kell tennem, vagy legalább vezekelni valamilyen módon. Azonban ez mindig újabb és újabb kudarchoz vezetett.

„Ekkor odaszólt Péterhez az a tanítvány, akit Jézus szeretett: Az Úr az! Amikor Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára vette felsőruháját, mert mezítelen volt, és belevetette magát a tengerbe.” (János evangéliuma 21,7)

Mi volt annyira sietős Péternek, hogy nem tudott várni egy kicsit, hogy a többi tanítvánnyal együtt partot érjenek? Minél hamarabb ott akart lenni a feltámadt Jézus közelében, akit nem olyan régen elárult. A folytatásban láthatjuk, hogy ismét lehetősége nyílt Péternek, hogy háromszor tegyen vallást immár Jézus mellett.

Az egyik kedvenc fejeztem ez a Bibliában, mert annyira mélyen adja át azokat az emberi érzéseket, amik Péterben lapultak. Csúnyán elbukott. Talán önmagára sem úgy tekintett már, mint régen, amikor elhitte, hogy ő a megrendíthetetlen kőszikla. Azzal kezdődik az egész rész, hogy azt mondja „Elmegyek halászni”. Visszatér abba az állapotába, amiben Jézus előtt élt. Talán azt gondolhatta, hogy valójában egyáltalán nem méltó arra az elhívásra, amire Jézus hívta. Aztán mégis megtörténik a csoda. Egy egész éjszakai kudarc után Jézus szavára hatalmas halfogást élhetnek át. Ugyanakkor Pétert ez egy cseppet sem érdekli, mert tudja, hogy ez csak egy pótcselekvés, amibe menekült és ez semmi ahhoz képest, amit Jézus közelében átélhet. Jézus ott áll a parton, mint, amikor elhívta és ott az esély, hogy mindent újrakezdjen, hogy újra emberhalász lehessen. Jézus pedig megerősíti küldetésében Pétert mind a három vallástétele után.

Lehet benned is ilyen érzések uralkodnak, amikor bűnt követsz el. Lehet te is azt érzed, hogy gyenge, elbukott ember vagy. Lehet azt gondolod, hogy olyat követtél el, ami után már Jézus nem tud használni, sőt még szóba se akar állni veled. Viszont ahelyett, hogy elmenekülsz, rohanj Jézushoz, ő ott vár a parton! Így borulj le előtte és tárd fel őszinte szívvel azokat a bűnöket, amiket elkövettél és hagyd, hogy Ő gyógyítson be minden sebet és Ő tegyen újjá és méltóvá ahhoz a küldetésre, amire elhívott!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük