Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 3. HÉT – BÁTORÍTÁS AZ ISTENNEL TÖLTÖTT IDŐRE

3. HÉT – BÁTORÍTÁS AZ ISTENNEL TÖLTÖTT IDŐRE

Fókusz gondolat: Az ige által engedd, hogy Isten vezessen rá, hogy mi rabolja el az idődet a vele való kapcsolatban. Mire vezet az olvasott szakasz, miben kellene meggyökereznie az életednek?

Elmélkedő: A napi életritmusodat milyen fontossági sorrend befolyásolja? Írd le!

Javaslat a napi imádságokhoz: Arra bátorítalak, hogy ezen a héten ne arra koncentrálj, hogy milyen témával lépsz Isten elé, egyszerűen csak menj hozzá és tölts Vele annyi időt annyit, amennyit tudsz!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
A prédikátor könyve 3
Pál első levele a korinthusiakhoz 6
Máté evangéliuma 1
Máté evangéliuma 6
Máté evangéliuma 14

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Nehéz olyan dolgokról beszélni, ami a személyes életünkben is időről időre előbukkanó küzdelem. Számomra ilyen jellegű probléma volt az időbeosztás. Gyakorta fordult elő, hogy a személyes életem, munkám, tanulmányaim és a körülményeim sem könnyítették meg a megfelelő időbeli egyensúlyt. Mégis legtöbbször a saját kezemből csúsztak ki a percek, órák, napok.

Elgondolkodtál már azon, hogy mivel töltöd a napjaid nagy részét?

A mai világban a lehetőségek tárháza tornyosul elénk, ha a szabadidőnket szeretnénk valamivel elütni. Filmek, sorozatok, online és offline játékok, közösségi média, vásárlás és azt hiszem jövő ilyenkor is még itt ülnél, ha mindet felsorolnám. Szabad a választás.
Pál ezt írja a korinthusiaknak:

„Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de nem válok semminek a rabjává.” (Pál első levele a korinthusiakhoz 6,12)

Sűrűn emlegetett igevers a Bibliából, de felettébb könnyen félre érthető és gonosz dolgokra felhasználható, ha nem olvassuk el a körülötte lévő igeverseket. Ugyanis előbb arról beszél Pál, hogy a bűnben élő ember nem örökölheti az Isten országát. Tehát hiába szabadul meg Krisztus által valaki, ha a szabadságában újra rabbá válik. Sőt, tovább folytatja Pál:

„Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok?” (Pál első levele a korinthusiakhoz 6,19)

Nem azt szeretném mondani, hogy a szabadidő haszontalan dolog, vagy, hogy a fent említett eszközök segítségével ne lehetne kikapcsolódni. Csupán figyelni kell arra, hogy ne váljunk semminek a rabjává. Bevallom, történtek olyan esetek, amikor könnyen csapdába estem és fokozottan kellett figyelnem arra, hogy mivel töltöm az időmet. Egyszerűen váltam fogollyá. Amikor pedig raboskodik az ember, akkor csak a börtöne tölti ki az idejét és a gondolatait. Ilyenkor a kísértő borzasztóan örül, mert az időnket, gondolatunkat, testünket, lelkünket megkötözi, és nem hagyja, hogy Isten felé forduljunk.

Azonban nem csak a szabadidős dolgokkal tud minket fogságba zárni a gonosz, hanem a munkával és akár a szolgálattal is. Nem egyszer hallottam keresztény embertől, vagy akár lelkivezetőtől, hogy nincs elég ideje Istennel kettesben lenni, mert annyit dolgozik, annyit szolgál. Keresztény életem során nekem szintén volt olyan időszakom, amikor úgy éreztem, hogy egyszerűen se a szolgálataimba, se a szabadidőmbe nem fért bele az Istennel töltött idő. Ez az út viszont egyenesen a lelki kiégés felé vezetett. Hiszen hogyan válhat lehetségessé, hogy egy kapcsolat – ami a legfontosabb az életünkben – jól működjön, ha egyszerűen nem szánunk rá időt.

Mi a válasza Jézusnak erre a problémára?

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Máté evangéliuma 11,28)

Láthatjuk, hogy Jézus pontosan arra vár, hogy oda menjünk hozzá, hogy időt töltsünk vele. Nem elég elfutni Jézus mellett és csodálkozni, hogy nem találtunk megnyugvásra. Szükséges az, hogy időt szánjunk rá, hogy ott legyünk vele, oda kuporodjunk a lábához.

A keresztény életemben akkor találtam meg az egyensúlyt, a békességet, amikor valóban elkezdtem olvasni a Bibliát és időt fordítani, erre a csodálatos kapcsolatra. Ekkor már nem rohantam és nem úgy álltam hozzá, hogy csak minél gyorsabban letudjam a napi rutinnak számító igeszemezgetést és mehessek mást csinálni. Sokkal inkább odaadtam az időmet Istennek. Hagytam, hogy átformáljon az, aki a lehető legjobban ismer engem és engedtem, hogy megtapasztaljam azt a megnyugvást, amit Jézus mondott.

Tudom, hogy az Időrabló arra törekszik, hogy minél kevesebb időd legyen közösségben lenned Istennel és hihetetlen széles tárházzal támadja az életedet. Mindent megpróbál, de neked lehetőséged van nemet mondani és az idődet Istennek adni. Megváltottként abból meríthetünk, amit ebbe a kapcsolatba fektetünk. Minél több időt töltünk Jézussal, annál többet meríthetünk az Ő erejéből, az Ő szeretetéből, az Ő reménységéből. Minden nap szükségünk van erre a közösségre. A Máté evangéliumának egy korábbi fejezetében ezt olvashatjuk:

„Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged.” (Máté evangéliuma 6,6)

Élj ezzel a lehetőséggel és tapasztald meg az Atya ajándékait a vele töltött időben!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük