Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 24. HÉT – A TEST ÉS A LÉLEK CSELEKEDETEI

24. HÉT – A TEST ÉS A LÉLEK CSELEKEDETEI

Fókusz gondolat: Hogyan tart a bukottság fogságában a testünk? Hogyan szabadulhatunk ki ebből a megkötözött állapotból? Ezekkel a kérdésekkel a szívedben olvasd az igét!

Elmélkedő: Mit tehetsz azért, hogy nap, mint nap a Lélek cselekedeteit tudd választani?

Javaslat a napi imádságokhoz: Az imádságaidban lépj közel Istenhez és engedd neki, hogy erővel munkálkodhasson az életedben! Teljesen nyisd meg neki a szíved! Mondd el neki bátran a félelmeidet, fájdalmaidat, csalódottságodat, küzdelmeidet, boldogságodat, örömödet!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Mózes első könyve 19
Júdás levele 1
Pál levele a rómaiakhoz 5
Pál első levele a korinthusiakhoz 15
Pál levele a galatákhoz 5

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Isten szeretetének sokszínűségét számtalanszor megtapasztaltam az életemben. Ebben a sokszínű szeretetben megtanultam, hogy én is hasonlóan sokféleképpen közeledhetek mások felé. Sajnos azt viszont tanítani se kellett hogyan tegyek mások ellen, vagy éppen hogyan legyek saját magam ellensége. Hiába a szülők elkeseredett próbálkozása, hogy a gyermekük a jót cselekedje, olyan mintha belénk lenne kódolva a bűn. Ezen talán nem is lepődik meg az, aki tudja, hogy mi az az eredendő bűn. A cselekedeteink rossz irányba mutattak. Aztán jött Jézus és minden megváltozott. A test és a Lélek ádáz küzdelme kezdetét vette.

„Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek. Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek. Ha pedig a Lélek vezet titeket, nem vagytok a törvény uralma alatt.” (Pál levele a galatákhoz 5,16-18)

Alapjába véve valóban bűnös természettel rendelkezünk. Aki viszont elfogadja Jézust, mint Megváltót, azoknak a Lélek egy új ajtót nyit meg. Nem kell többé a bűn, a test kívánságának fogságban élni, hanem szabadok lehetünk a Lélek által. Ez az első lépés, hogy az életed megtisztuljon, hogy add át az életed Jézusnak és töltekezz be Lélekkel. Kérd a Szentlelket, hogy lakjon benned és vezessen. Máskülönben a test elleni harcban – bár érhetsz el részsikereket – egy kudarcokkal teli küszködés vár rád.

„A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.” (Pál levele a galatákhoz 5,19-21)

Pálnak sikerült egy igen szép bűnlistát összeállítania. Azt mondja, hogy akik ezeket a bűnöket elkövetik, azok a testnek a cselekedetében járnak. Nincs kérdés, nincs magyarázkodás, nincs megnyugtató kifogás, sőt olyan sincs, hogy „Isten azt mondta nekem, hogy…”, hanem akik ezeket teszik, azok nem öröklik az Isten országát.

Azért félelmetes az, amiről Pál ír, mert nem csak a hatalmas látható bűnöket sorolja fel. Olyan vétkek is a listára kerültek, mint ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás és irigység. Ezért fokozottan vizsgáld meg magad és gondold át, hogy a felsoroltak közül mik érintenek téged! Van, amiben már elbuktál? Van olyan, ami folyamatosan jelen van az életedben? Milyen cselekedettel tudnád kiegészíteni a listát, amit el szoktál követni mások ellen, magad ellen, mindazon által Isten ellen?

„A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt. Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint.” (Pál levele a galatákhoz 5,22-25)

Pál a Lélek gyümölcsének nevezi a Lélek cselekedeteit. Nem hiába gyümölcshöz hasonlítja, mert ehhez is elengedhetetlen a növekedés. Isten a Szentlélek által tudja kiformálni bennünk ezt a gyümölcsöt, miközben a test cselekedeteitől, mint élősködőktől megválunk. Ezért még ma imádkozz azért, hogy minden tetted Jézus megtisztító szeretetét tükrözhesse a bűnök helyett!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük