Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 23. HÉT – PÉNZT VAGY ÉLETET?

23. HÉT – PÉNZT VAGY ÉLETET?

Fókusz gondolat: Mit jelent gazdagnak lenni a világ és Isten szerint? Ez a kérdés vezessen az igeolvasásodban!

Elmélkedő: Mennyi pénz elég? Miért olyan könnyű, hogy bálvánnyá váljon a pénz az életünkben?

Javaslat a napi imádságokhoz: Bátran viheted minden olyan szükségedet Isten elé, amiben úgy érzed, hogy nélkülöznöd kell, azonban miközben ezeket feltárod előtte, azt még inkább kérd, hogy Ő elégítsen meg!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Máté evangéliuma 19
Máté evangéliuma 22
Márk evangéliuma 12
Lukács evangéliuma 12
A jelenések könyve 3

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Lehet viccesnek találod ennek a hétnek a címét és bevallom ez is volt egy kicsit a célom. Remélem azért egy picit sikerült mosolyt csalnom az arcodra. Pedig valójában még csak humorosnak sem mondható, amiről szól ez a hét. Pénzt vagy életet? Te melyiket választod? Mert bizony ezzel a döntéssel nem csak az találja szemben magát, akire rászegeznek egy fegyvert, hanem mindenki, aki bátorkodott megszületni.

„Azután ezt mondta nekik: Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg. Aztán példázatot mondott nekik: Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje. Így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda gyűjtöm be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál? Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag.” (Lukács evangéliuma 12,15-21)

Jézus egy példázatban tárja elénk a pénz szeretetének problémáját. Egy olyan problémát, amely valóságosan ott lapul az életünkben. Ugyanis ezen a gazdag emberen keresztül két olyan jellemző tulajdonságot fedezhetünk fel akár saját életünkben is, amivel végtelenül egyszerű a pénz csapdájába esni.

Az egyik ilyen tulajdonság a kapzsiság. Egy egyszerű problémával kezdődik ez a példázat. A gazdag embernek olyan bő termést hoz a földje, hogy nem tudja már hova tenni, ezért úgy dönt, hogy még hatalmasabb magtárakat épít. Talán nem is igazán érthető, hogy mi a probléma ezzel a döntéssel. Jézus bevezető szavai által mégis kitisztulhat a kép. Azt mondja, hogy őrizkedjetek minden kapzsiságtól, amely a szó görög változatának tükörfordításban annyit tesz, hogy többet birtokolni akarás. Ennek a gazdag embernek tehát semmi szüksége nem volt arra, hogy bármiféle bővítő munkálatokat hajtson végre, csupán még többet akart birtokolni. Eszébe sem jutott az, hogy esetleg megossza azokkal a bőséges termést, akik igazán rászorultak volna.

Bevallom könnyű lenne ezt annyival elintézni a jelenlegi élethelyzetemben, hogy panellakásban lakom, az átlagosnál talán még kisebb is a fizetésem, nincs autóm, nincsenek hatalmas luxuscikkeim, tehát engem nem érint ez a fajta kapzsiság kérdése. Mégis, ha jobban megvizsgálom az életem, akkor bizony felismerem a saját életem csűrjeit. Igaz volt rám is a közismert keresztény mondás, hogy az ember pénztárcája tér meg utoljára. Tudom, hogy részben tudatlanság volt bennem, hogy fiatal koromban csekély mértékben adtam Isten dicsőségére a pénzemből, de a szívem sem volt teljesen tiszta ebben a kérdésben. Akkori rendkívül alacsony fizetésemből úgy gondoltam, hogy nem tudok még Istennek is adni, hiszen arról is csupán álmodoztam, hogy egy kis tartalékom legyen. A pénzben bíztam Isten helyett és úgy gondolkodtam, hogyha több lesz majd akkor adni fogok. Olyan kép élt a fejemben, hogy kiváló gazdag lennék, mert biztosan rengeteget adnék Isten ügyére a gazdagságomból. Azonban ez csupán azt jelentette, hogy szerettem volna a fejemben felépített csűröket zsúfolásig megtölteni és akkor majd a feleslegemből bátrabban adtam volna. Hála Isten gazdag szeretetének, hogy felismertem, hogy nem a feleslegemből kell adnom. Nem akkor kell adnom, amikor úgy érzem, hogy megvan az anyagi biztonságom az adakozásra, hanem már ma elkezdhetem két fillérrel is. Ezáltal tapasztalhatom meg nap, mint nap, hogy Isten gondoskodik a szükségesnél nagyobb csűrök nélkül is a családomról.

A másik tulajdonsága ennek a gazdag embernek a végtelen önzése. Mi volt a célja ezzel a hihetetlen mennyiségű felhalmozott javakkal? Az, hogy pihenjen, egyen, igyon és vigadozzon a készlet erejéig. Ez a fajta önzőség az, ami könnyen becsap minket, hogy a legtrendibb cuccokban járjunk, a legújabb okostelefon legyen a zsebünkben és mindenből a legjobb legyen a miénk. Mégis mi a célunk ezekkel? Valóban az, hogy legyen öltözékünk, vagy tudjunk telefonálni? Biztos mindenre szükségünk van, amit birtoklunk, vagy csak a saját önzőségünk vezet ezek felhalmozására? Természetesen ebben a világban élünk és a mindennapi élethez szükségünk van bizonyos tárgyakra. Sőt ezek a tárgyak gyakran válhatnak akár Isten dicsőségének a közvetítő eszközévé. Azonban, ha elég bátorság van bennünk, akkor mérjük le Isten előtt mindenünket, amit birtoklunk. Az Ő szemén keresztül nézzük meg, hogy valódi szükségből birtoklunk ennyi mindent, vagy saját önzésünkből és kényelmünkből?

Jézus rávilágít a birtoklás, a pénzimádat totális értelmetlenségére. A pénz nem ment meg. Hiába halmozol fel hatalmas összegeket a bankkártyádon. Hiába építesz egyre nagyobb házat. Hiába veszed meg a második, harmadik, negyedik autót. Hiába vállalsz el egy sokadik állást. Ez mind semmissé lesz és nem ment meg. Teljesen értelmetlen. Nem lehetsz gazdag Isten szerint, ha ez a két tulajdonság, a kapzsiság és az önzőség ott rejtőzik a szívedben. Nem lehetsz Isten szerint gazdag, ha a pénz jelenti számodra a gazdagságot. Nem mehetsz az életre, ha nem Istent szolgálod, hanem a pénzt.

Vidd most Isten elé magadat, az érzéseidet, a gondolataidat, mindent, amit most ezzel a témával kapcsolatban érzel! Vidd Isten elé a pénztárcád és engedd, hogy megvizsgálja, hogy mennyire követi hűségesen a pénzügyed az Ő dicsőségét! Kérd a Szentlélek által, hogy tartósan és hűségesen tudd ezen a területen is Őt szolgálni! Kérd, hogy tudd minden hónapban legalább a tizeded Neki vissza! Továbbá arra bátorítalak, hogy egy-egy alkalommal próbáld ki azt is, hogy nem a feleslegedből adsz!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük