Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 21. HÉT – HŰSÉG

21. HÉT – HŰSÉG

Fókusz gondolat: Az ige tanulmányozása folyamán vizsgáld, hogy mit mondd a Biblia az Istennel, a baráttal és a házastárssal kapcsolatos hűségről.

Elmélkedő: Hogyan tud Isten megsegíteni a benne való hűség által egyéb más kapcsolataidban?

Javaslat a napi imádságokhoz: Kérd Istent, hogy vezessen és vizsgáljon meg a hűség kérdésében! Milyen területekre világít rá?

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Sámuel első könyve 15
Sámuel első könyve 20
Malakiás próféta könyve 2
Mózes első könyve 39
Pál első levele a korinthusiakhoz 5

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Lehet az ember egyszerre hűséges és hűtlen? Elsőre talán furcsának találhatod a kérdésem, de hadd világítsam meg jobban mire gondolok. El tudod képzelni azt, hogy az életedben egy bizonyos dologban hűséges legyél és megint egy másik dologban hűtlen? Megpróbálom még ennél is világosabban kifejteni. Mit gondolsz, aki azt mondja, hogy hűséges Istenhez, de a feleségét, vagy férjét elhagyja, az valóban hűséges ember? Mitől lesz valaki hűséges? Attól, hogy a szavakkal ezt mondja, vagy azzal, hogy a cselekedetei ezt bizonyítják?

„Továbbá ezt teszitek: könnyel öntözitek az Úr oltárát, sírtok és sóhajtoztok, mert nem tekint már az áldozatra, és nem fogadja kegyelmesen tőletek. Ezt kérdezitek: Miért nem? – Azért, mert az Úr a tanúja annak, hogy hűtlen lettél ahhoz, akit ifjúkorodban feleségül vettél, pedig ő a társad, a feleséged, akivel szövetség köt össze. Egy ember se tesz ilyet, akiben maradt még lélek. De mire is törekszik az ember? Arra, hogy utódot kapjon Istentől. Vigyázzatok azért magatokra, és ne legyetek hűtlenek ahhoz, akit ifjúkorotokban feleségül vettetek! Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől – mondja az Úr, Izráel Istene –, mert erőszak tapad a ruhájához – mondja a Seregek Ura. Vigyázzatok magatokra, ne legyetek hűtlenek!” (Malakiás próféta könyve 2,13-16)

Az előző héten azt láthattuk, hogy egyáltalán nem könnyű feladat tisztának maradni és legalább olyan jelentős kihívás a hűségben megállni. Pedig Isten igencsak kemény szavakat intéz a hűtlenek felé. Sőt, azzal kezdi ezt a részt, hogy rá se tekint a hűtlenek áldozatára. Istennek nem arra van szüksége, hogy szavakkal Úrnak valljuk Őt, megtegyük a kis vallásos cselekedeteinket, vasárnap elmenjünk a gyülekezetbe és aztán éljük úgy az életünket, ahogy nekünk tetszik. Sámuel így ír erről:

„Akkor ezt mondta Sámuel: Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!” (Sámuel első könyve 15,22)

Isten elsősorban engedelmességre hív bennünket. Így a hűség kérdésében szintén engedelmességet vár tőlünk. Attól függően, hogy téged mire hívott el Isten, annak megfelelően kell ahhoz hűségesnek lenni. Ha téged egyedüllétre hívott el Isten, akkor állj bele és maradj abban hűséges. Ha társat adott neked, akkor a társadhoz maradj hűséges, mint aki Istennek tartozik számadással nem pedig embereknek.

Mégis miért annyira nehéz megállni a hűségben? Mert rendszerint azt gondoljuk, hogy a hűség nem rajtunk múlik, hanem azon, akihez, vagy amihez hűségesnek kellene lennünk. Szeretünk másokat hibáztatni azokért a dolgokért, amiket mi nem vagyunk képesek kézben tartani. Ilyeneket mondunk: „Úgy érezem, hogy nem elég jól bánnak velem.” „Azt gondolom, hogy jobbat is találnék.” „Már elmúlt az a varázs, mint amivel megszerettem, nem olyan, mint volt.” Igen egyszerű másokat hibáztatni, de a hűségért mi vagyunk egyedül a felelősek. Még Jézus is azt mondja, hogy semmi nem indokolhatja azt, hogy hűtlenné válj.

„Erre azt mondták neki: Akkor miért rendelte el Mózes, hogy aki elbocsátja a feleségét, adjon neki válólevelet? Jézus így válaszolt nekik: Mózes szívetek keménysége miatt engedte meg nektek, hogy elbocsássátok feleségeteket, de ez kezdettől fogva nem így volt. Mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét – a paráznaság esetét kivéve –, és mást vesz feleségül, az házasságtörő.” (Máté evangéliuma 19,7-9)

Ahogy az előző héten olvashattad az én életemben sem volt minden tiszta ebben a kérdésben. Nem őriztem meg magam hűségesen a feleségemnek mielőtt megismertem volna. Azonban szeretném, hogy megértsd, hogy a hűséget el tudod kezdeni itt és most. Nem kell tovább várnod, vagy nem kell azon keseregned, hogy beleestél a hűtlenségbe, egyszerűen add át mindened Istennek és kérd, hogy a Szentlélek által Ő hozzon változást. Tudod mi a legjobb a hűséggel kapcsolatban? Ha mi nem is voltunk hűségesek Isten mindig hűséges hozzánk.

„Hűséges az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” (Pál első levele a korinthusiakhoz 1,9)

Kérd ma Istent, hogy minden hűtlenségedre, gyengeségedre, vagy szexuális bűnödre Ő adjon bocsánatot Jézus Krisztusért! Kérd, hogy szabadítson meg, tőrje össze a láncaidat, hogy újra fel tudj lélegezni! Kérd a Szentlelket, hogy munkálja ki benned a hűséget és ezáltal tudj Istenre, a társadra és arra az útra nézi, amire a mennyei Apukád elhívott! Imádkozz azért, hogy így formálja ki benned azt a szeretet, ami képes megváltoztatni maga körül mindent, még akkor is, ha fáj, még akkor is, ha nehéz! Így imádkozom én is érted, hogy valóban megtapasztald Isten csodálatos hűségét és átformáló szeretetét.

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük