Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 20. HÉT – TISZTASÁG

20. HÉT – TISZTASÁG

Fókusz gondolat: Hogyan látod a szexuális tisztaságot a kijelölt bibliai olvasmányokon keresztül? Milyen következményei lehetnek a tisztaságtól való elszakadásnak?

Elmélkedő: Mit gondolsz, miért esik olyan sok helyen szó a szexualitásról a Bibliában?

Javaslat a napi imádságokhoz: A héten engedd, hogy Isten igazán közel lépjen hozzád a szexualitás kérdésében és hagyd, hogy Ő tisztítson, vezessen és állítson helyre mindazokban, amikben szükséges!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Sámuel második könyve 13
Ezékiel próféta könyve 22
Ezékiel próféta könyve 23
Mózes első könyve 2
Pál első levele a korinthusiakhoz 7

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Most valami olyasmivel fogunk foglalkozni, ami mindenkit érint. Ez a szexuális tisztaság. Lehet, hogy néhányan felkapják a fejüket erre és legyintenek, hogy engem ez már rég nem érint, de azt kell, hogy mondjam tévednek. Ugyanis rendkívül lényeges, hogy az elöl járó korosztály mit mond erről a témáról az utána érkezőknek. Ahogy minden más kérdésben, úgy ebben ugyanúgy a hallgatás is egyféle üzenet. Ezért bárhogy viszonyulsz ehhez a témához, most nyisd meg a szíved és engedd, hogy Isten a Szentlelke által és a Szentírás segítségével vezessen.

„Szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentől: kinek így, kinek amúgy. A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is. Ha azonban nem tudják magukat megtartóztatni, házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni.” (Pál első levele a korinthusiakhoz 7,7-9)

Csodás kegyelmi ajándék az, ha valaki társ nélkül tud élni és Istennek szenteli az életét, de Pál is rámutat, hogy ezt nem mindenki kapja meg. A legtöbb ember arra születik, hogy egyszer megtapasztalja a földi élet legmélyebb szövetségét egy nő és egy férfi között. A Teremtés könyvében így olvashatunk erről:

„Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett. Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté.” (Mózes első könyve 2,23-24)

Ez az egy testté lenni egy valóban gyönyörű kép. Azonban ez nem csak egy szép ábrázolása a férfi és nő kapcsolatának, hanem sokkal jelentősebb mélységre hívja fel a figyelmet. Egy olyan testi, lelki egységre mutat rá az ige, amely nem csupán megbonthatatlan, de mindenképpen hatással van az életünkre. Egy testté lenni nem csupán a szexualitásra utal, hanem annak teljes lelki kiteljesedésére is. Ezért nem mindegy, hogy kivel leszel egy testté! Pál így ír erről:

„Vagy nem tudjátok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most tehát azok, akik a Krisztus tagjai, parázna nő tagjaivá legyenek? Szó sem lehet róla! Vagy nem tudjátok, hogy aki parázna nővel egyesül, egy testté lesz vele? Mert amint az Írás mondja, „lesznek ketten egy testté”. Aki pedig az Úrral egyesül, egy lélek ővele. Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik.” (Első levele a korinthusiakhoz 6,15-18)

Te kivel, vagy mivel leszel egy testté? Bár a történelem folyamán voltak igen nagy szexuális kavalkádok – még a bibliai időkben is –, most azonban a szexualitás területén óriási választékot kínál a világ. Egy éjszakás kalandokra csábító weboldalak, mindenféle szexuális irányzatok, pornográfia, robotszerető és még szerintem egy százalékát sem tudom annak, ami a világ termékpalettáján ma jelen van. Te kivel, vagy mivel leszel egy testté? Pál azt mondja, hogy aki „paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik”. Ez azt jelenti, hogy a szexuális tisztátalanságnak nyoma marad az életeden.

Megtérésem előtt volt egy kapcsolatom, ami pontosan ilyen foltot hagyott az életemen. Rettentően fiatalok voltunk, de úgy gondoltuk és a környezetünk is azt diktálta, hogy a testiségnek utat adhatunk. Később derült csak ki számomra, hogy ez a lány másoknak is odaadja magát. Az csak egy dolog volt, hogy utána hosszú ideig súlyos önsajnálatban éltem és nem tudtam kijönni a sötétségemből. Súlyosabb felismerés volt számomra az, hogy ezt már nem lehet visszacsinálni és a leendő feleségemnek nem tartottam meg magamat, nem vagyok tiszta. Mindig ott marad a nyom az életemen. Pontosan ugyanezt teszik a fent említett dolgok is az ember életével.

Isten csodálatos kegyelme az életemben, hogy miután megtértem olyan tiszta lapot adott, amivel újrakezdhettem mindent. Így kaptam ajándékba a feleségem. Mert Isten újat tud adni bármilyen helyzetben vagy. Ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi kapcsolatod dobd el, ha nem vagy vele megelégedve, hanem sokkal inkább azt, hogy tisztítsd meg a szexuális életedet. Pontosabban rakd ezt is Isten elé, Isten kezébe.

„Jézus Krisztus születése pedig így történt: Mikor anyja, Mária már jegyese volt Józsefnek, de még nem keltek egybe, kitűnt, hogy áldott állapotban van a Szentlélektől.” (Máté evangéliuma 1,18)

Nem rég tűnt fel ezzel a témával kapcsolatban egy különös dolog a Bibliában, ott, ahol nem is számítottam rá. A karácsonyi történetben szintén ez a csodálatos tisztaság fénylik. József és Mária esetében is láthatjuk, hogy az egybekelés pecsétje maga a szexualitás volt. Ahogy Pál írt erről „jobb házasságban élni, mint égni”. Ha házasságon kívül éled meg a szexualitást, akkor saját magadnak okozol sebeket. Hiszen akivel, vagy amivel megteszed ezt, azzal válsz egy testté. Mindezek pedig befolyásolni fogják az életed, az Istennel való kapcsolatodat és a házasságodat is.

Ne hagyd, hogy a világ vagy a csapongó vágyaid vezessenek ebben a témában! Fedezd fel, hogy mit mond erről a témáról a Szentírás és kérd el Istentől a vezetést, hogy mit szán neked ezen a téren és állj bele abba! Ha bármi olyan dolog volt az életedben, amit szégyellsz, megbántál, vagy épp mást bántottál meg, akkor vidd Isten elé a bűnbánatodat és kérj új lapot Jézus által! Kérd a Szentlelket, hogy segítsen a teljes testi és lelki tisztaságban megmaradni, hogy az tudj lenni ebben is, akinek Isten szánt téged!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük