Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 2. HÉT – DÖNTENI ISTEN MELLETT

2. HÉT – DÖNTENI ISTEN MELLETT

Fókusz gondolat: Az ige olvasása közben fordíts különös figyelmet arra, hogy megvizsgáld, milyen mélysége van az Istenben való elköteleződésnek!

Elmélkedő: Miért nehéz a mindennapokban is állandóan Isten mellett dönteni?

Javaslat a napi imádságokhoz: Újra és újra, napról-napra kérd Istent, hogy Ő szilárdítson meg abban az elhatározásodban, hogy csak Jézus útján akarsz járni!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Péter első levele 1
Péter első levele 2
Józsué könyve 24
Pál első levele a korinthusiakhoz 3
Pál második levele Timóteushoz 2

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Csodás dolog az ember életében a megtérés. Amikor elsőnek tapasztaltam meg igazán mélyen az Isten szeretetét, olyan jó érzéseket éltem át, amelyeket előtte soha. Megtérésemkor és az utána lévő időszakban olyan közel jött hozzám a szeretet, amiről azt gondoltam, hogy ilyen nem létezik. Ezek valóban nagyon kellemes érzések lehetnek, de az Isten követésben előbb vagy utóbb eljönnek a száraz évek, amikor az érzések már kopottak lesznek. Senkit sem szeretnék megijeszteni, vagy éppen elriasztani. Sokkal inkább arra szeretnélek bátorítani, hogy amikor elindulsz egy olyan úton, amikor Isten átformáló erejét szeretnéd megtapasztalni, akkor ne csak az érzéseidre hagyatkozz!

„Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki nagy irgalmából újjászült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, arra az el nem múló, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyben van fenntartva számotokra. Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen áll arra, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben. Ezen örvendeztek, noha most, mivel így kellett lennie, egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, a dicsőségre és a tisztességre. Őt szeretitek, pedig nem láttátok, őbenne hisztek, bár most sem látjátok, és kimondhatatlan, dicsőült örömmel örvendeztek, mert elértétek hitetek célját, lelketek üdvösségét.” (Péter első levele 1,3-9)

Péter úgy beszél a Lelki sivatagról, mint valami próbáról. Nem tudom, hogy te éppen a hited milyen szakaszában tartasz, de bármelyikben is vagy, van ebben az igében egy elképesztően jó hír számodra. „Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre”. Más fordítás szerint, azt olvashatjuk, hogy „Isten ereje a hit által megőriz titeket”. A görög szövegben a megőrzöttek szerepel, ami más szótári alak szerint azt jelenti, hogy „katonasággal őriz”. Ami tehát a lényeg, hogy Isten az utad semelyik szakaszában nem hagy magadra, hanem veled van, sőt őriz téged. A kérdés az, hogy te vele vagy-e minden szakaszban?

Az életben az érzéseink folyamatosan változnak. Személy szerint én is elmondhatom, hogy egyszerű közel éreznem magamhoz Istent, amikor valami félelmetesen hatalmas dolgot tapasztalok meg vele kapcsolatban. Ekkor fokozottan érzem a közelségét, hogy szeret. Ugyanakkor voltak olyan időszakok az életemben, amikor nem tapasztaltam meg az érzelem szintjén ilyen kézzelfoghatóan Isten jelenlétét. Ilyenkor sokkal könnyebben súgja a szívem azt, hogy Isten valójában nincs velem, hogy inkább gondoljak a test cselekedeteire, a világra. A bűn csábítása erősebben kopogtat a szívem ajtaján ezekben az időkben.

„Őt szeretitek, pedig nem láttátok, őbenne hisztek, bár most sem látjátok…” Péter szavai által kaphatunk világos képet arról, hogy a Jézusban megigazultak nem a körülmények ingoványában állnak, nem abban, hogy éppen hogyan tapasztalják meg Jézust, hanem a lélek üdvösségének szilárd hitében. Arra biztatlak, hogy ma te is újítsd meg azt a szövetséget, amit Jézusban adott neked Isten. Ez a szövetség pedig legyen egy döntés, egy igen arra, hogy bármilyen próba, bármilyen nehézség, bármilyen kísértés áll utadba, te akkor is Istenre mondasz igent. Ebben az egy évben és utána az életed összes évében hagyd, hogy Isten legyen az életed Ura minden körülménytől függetlenül.

„Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: „Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!” (Pál második levele Timóteushoz 2,19)

Ez az út – amelyet reményem szerint közösen meg fogunk tenni – az előbbi elhatározásra fog támaszkodni. Ez az út néha felüdítő lesz, néha rátapint olyan gyenge pontodra, amelyet lehet te sem ismertél. Mégis mondj igent Istenre, mondj igent arra, hogy te az Ővé vagy és szeretnél közelebb kerülni hozzá, szeretnéd elhagyni a gonoszt! Hagyd, hogy Isten formáljon olyanná, amilyenné Ő szeretne tudni téged!

Azért imádkozom, hogy valóban a Szentlélek által tudj ebben az elhatározásban megállni. Imádkozom azért, hogy Isten ereje legyen az, ami megtart a hitben és megerősít, megszabadít, meggyógyít. Imában fordulj most Te is Istenhez! Ha van most bármi konkrét dolog a szívedben, amit kérni szeretnél Istentől erre az egy évre nézve, akkor most tárd fel előtte! Ha nincs, akkor is imában fordulj hozzá, hogy a Lélek által vezessen és tegyen újjá és formáljon át! Imádkozz azért, hogy minden az Ő akarata szerint legyen az életedben és felismerd azokat a dolgokat, amelyekben nem jársz Jézus útján! Végül ne feledd, Isten őriz Téged!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük