Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 16. HÉT – TERMÉSZETES FÉNY VAGY MESTERSÉGES FÉNY

16. HÉT – TERMÉSZETES FÉNY VAGY MESTERSÉGES FÉNY

Fókusz gondolat: A bibliai olvasmány által vizsgáld meg hogyan harcol egymással a test és a lélek, a földi világunk és a szellemvilág!

Elmélkedő: Gondolkodj azon, hogy mennyire valóságos számodra a szellemvilágban vívott harc a te életedért is!

Javaslat a napi imádságokhoz: Kérd Istent, hogy nap, mint nap egyedül az Ő igazságát engedd be az életedbe, hogy valóságosan, általa tudd megérteni, hogy mi a jó és mi a rossz!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
János evangéliuma 17
János evangéliuma 19
A jelenések könyve 12
Pál második levele a korinthusiakhoz 11
János első levele 2

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Egykori munkahelyem mindig furcsán nézett rám az egyik munkatársam amiatt, hogy nem kapcsoltam fel a lámpát az irodámban, addig amíg nem volt valóban nélkülözhetetlen szükségem rá. Amikor bejött felnyomta a kapcsolót, amikor kiment lenyomtam. Sokkal jobban éreztem magam akkor, amikor a természetes fény bevilágított az ablakon. Bár lehet nem volt akkora fényerő, mint a világítás segítségével, mégis kellemesebben volt számomra. A természetes fénynél valahogy minden valóságosabbnak, igazibbnak tűnik.

Ehhez hasonló fények sokasága vesz körül bennünket az egész világon. Persze nem csak a lámpákra gondolok, hanem tárgyakra, emberekre és érzésekre. Óriási kihívást jelent, hogy ezek között különbséget tegyünk. Mi az igazi? Vagy Pilátus szavaival élve, kérdezhetnénk: „Mi az igazság?”

„Nem is csoda, mert maga a Sátán is a világosság angyalának adja ki magát.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 11,14)

Pál a fenti igeversben egy kőkemény dologra hívja fel a figyelmet. Mégpedig arra, hogy a megtévesztés mestere, a Sátán mesterséges fénnyel próbálja tőrbe csalni áldozatait. Azt próbálja elhitetni velünk a Gonosz, hogy amit ő kínál az valójában rendkívül jó dolog. Emlékezzünk csak arra, hogy mi történt az Édenkertben. Egy mesteri színjáték, amelynek a végén a bűnbeesés és a halál várt az első emberpárra. Pedig azt mondta a kígyó: „Dehogy haltok meg! …olyanok lesztek, mint az Isten” (Mózes első könyve 3,4-5). Hányszor kísért ugyanezzel bennünket a Sátán. „Senki nem fogja megtudni, ha megcsalod a feleséged és különben is végre boldog leszel.” „Nem lesz semmi következménye annak, ha kiemelsz egy kis pályázati pénzt magadnak, hiszen mindenki ezt csinálja és végre a magad ura lehetsz.” „Megérdemled, hogy hatalmaskodj az alkalmazottaid (vagy éppen a családtagjaid) fölött, hiszen te olyan csodálatos vagy és te tudod, hogy kinek mi a jó.”

Micsoda megtévesztések ezek, amiket emberek milliói fogadnak el igazságként nap, mint nap. Egy apró, de elképesztően ügyes trükkel vesz rá a Kísértő minket, hogy eltévelyedjünk. A világmindenség középpontjába minket állít. „Olyanok lesztek, mint az Isten.” Mindent megtehetsz, mert te vagy az életed főszereplője. Te vagy, akinek meg kell, hogy legyen mindene. Neked jár a boldogság és ezért semmi sem drága.

Ha őszintének kell lennem magammal, akkor beismerhetem, hogy én is többször elhittem ezt a mesterséges fényt. Elhittem, hogy az én életem áll a középpontban és bármit megtehetek, hogy céljaimat elérjem. Olyan egyszerű letépni az életünkben azt az almát arról a fáról. Hiszen a Sátán mindig könnyű megoldásokat kínál, amik az adott helyzetben még reálisnak is tűnhetnek. Hiszen miért hiányozna az államnak éppen a te adód. Senki nem oldja meg kreatívabban a problémákat, mint a bukott angyal, mert képes világosnak álcázni azt, ami valójában koromsötét.

„Viszont új parancsolatot írok nektek: azt, ami igaz őbenne és tibennetek, hogy múlik a sötétség, és már fénylik az igazi világosság.” (János első levele 2,8)

János az első levelének második fejezetében az igazi világosság és a szeretet rendkívüli kapcsolatát és összefüggését tárja elénk. Sőt, bemutatja nekünk a mesterséges fényt is, hiszen valaki mondhatja magáról, hogy világosságban van, de valójában nincs, mert a szeretet helyett gyűlölet van benne. Ez a sötétség az, ami a mesterien kimunkált terv részeként a Gonosz világosságnak állít be. Nem véletlen, hogy János ezt a részt a világ szeretetének és Isten szeretetének kibékíthetetlen ellentétével folytatja:

„Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága és a vagyonnal való kérkedés, nem az Atyától, hanem a világtól van.” (János első levele 2,16)

Ezekkel a kívánságokkal próbál bennünket rászedni, hogy Isten ellen lázadjunk. Igazán boldog lenne a kísértő, ha a természetes fény helyett a mesterséges fényt engednénk be az életünkbe. Gondolhatnátok, hogy ez elől még csak ki sem térhetünk, hiszen mégiscsak ebben a világban élünk. Jézus egy páratlan megoldást tár elénk:

„Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Máté evangéliuma 6,33)

Számodra mennyire tud világosság lenni Jézus? Az életedben van olyan terület, ahol inkább a könnyebb megoldásokat preferálod az Isten igéjével szemben? Vannak olyan dolog, amiket nem igazán vizsgáltál meg, hogy helyes-e vagy sem, de mégis elindultál rajta? Kérd Istent, hogy Ő legyen igazi világosság az életedben és kérd, hogy Te is világossággá lehess mások számára!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük