Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 15. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 3. RÉSZ

15. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 3. RÉSZ

Fókusz gondolat: Gondolkodj azon, hogy az ige szavai milyen célt adnak a nehézségeknek?

Elmélkedő: Lehetséges olyan, hogy bármennyire könyörgünk, Isten nem vesz el egy bizonyos küzdelmünket? Miért?

Javaslat a napi imádságokhoz: Tárd fel Isten előtt minden fájdalmadat, problémádat és engedd neki, hogy Ő adjon választ és útmutatást azokra nézve!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Sámuel első könyve 18
Sámuel első könyve 19
Pál levele a rómaiakhoz 4
Pál második levele a korinthusiakhoz 13
Jeremiás próféta könyve 31

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Istennek van terve az életedre. Tudom ez nem meglepetés és sokat hallottál már erről, de ez valóban így van. Istennek van terve az életedre. Ez miért olyan lényeges a nehézség vizsgálatánál? Azért, mert Istennek az életed minden részére van terve, még a nehézségeiddel kapcsolatban is. Ezért szükséges, hogy teljes figyelmeddel a legerősebb Úrra koncentrálj a küzdelmeidben, mert Istennek elképesztően jó terve van azokra nézve.

Amennyiben valóban felismerted a nehézségeidet és Isten elé vitted, akkor két út lehet. Elveszi a nehézségedet, megszabadulsz és ujjongva dicsérheted a szabadító Atyádat. Vagy nem veszi el a nehézségedet, mert terve van vele, ezt a tervet megismered és megéled és ujjongva dicsérheted a megerősítő Atyádat. Tudom túl egyszerűnek hangzik, de Isten megtért gyermekeként ezt a két utat járhatjuk be, hiszen Ő arra teremtett bennünket, hogy dicsérjük őt, nemcsak a szánkkal, hanem egész lényünkkel és minden tettünkkel. A nehézség pedig azért nagyszerű lehetőség, hogy dicsérjük Istent, mert ekkor tudja legjobban megmutatni az erejét, ekkor ismerhetjük fel azt, hogy Isten minden dolgunk felett áll. Pál így beszél erről:

„Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 12,7-10)

Pálnak olyan nehézségekkel kellett szembenéznie az élete során, amit mi el se tudunk képzelni. Az előző fejezetben ír arról, hogy háromszor megvesszőzték, egyszer megkövezték, háromszor szenvedett hajótörést és ezek csak apró részletei annak, amiket még el kellett szenvednie. Ezen felül beszél arról, hogy tövis adatott a testébe. Ezt sokan sokféleképpen próbálták már értelmezni, hogy mi is lehet ez a tövis. Azonban szerintem pont ez a szépsége, hogy nincs nevén nevezve ez a probléma, mert így behelyettesítheti mindenki a saját problémáját. Próbáld meg úgy olvasni ezt a szakaszt, hogy közben a saját küzdelmedet helyettesíted be!

Pál azt is elmondja az előző versekben, hogy lenne mivel dicsekednie, de mégis a gyengeségeivel dicsekszik. Talán bolond szegény? Nem, csak így tud még inkább Istenre mutatni. Pál tudja, hogyha a nehézségeidet átadod Istennek, akkor Ő erősség lesz abban. Olyat ad, amivel világíthatsz az emberek előtt, pontosabban rávilágíthatsz Istenre.

Számomra ilyen volt a már említett munkanélküli időszakom. Amikor át tudtam adni Istennek akkor hihetetlen dolgok történtek az életemben. Ebben az időszakomban volt az életemben először igazán márkás cipőm, amit csak úgy ajándékba kaptam. Ekkor jutottam el először távolabb egy szomszédos országnál. Tudom, hogy ezeket a dolgokat azért kaptam meg, hogy bizonyságul legyenek az emberek előtt, hogy Isten ilyen helyzetben is erősségé tud lenni, sőt gazdagon meg tud ajándékozni. Hálás vagyok ezért Istennek, hogy rengeteg ilyen helyzetet adott már az életembe, mert ezek által az Ő dicsőséges győzelmeit tudom bemutatni, akár megmaradt a nehézség, akár elvette.

Vésd fel a szívedbe, hogyha nehézségen mész át, akkor az egy óriási lehetőség Isten kezébe! Nem megszégyeníteni akar, nem azt szeretné, hogy megszomorodj, hanem hogy megtapasztalt a mindenen áthatoló szeretetét. Lásd meg ezáltal a lehetőséget, mert Isten ereje lehetsz a nehézségben, ha odaadod neki magadat! A leghitelesebben azok tudnak segíteni egy fájdalmakban lévő embernek, akik hasonlóképpen kipróbáltak. Legyél te az, aki rávilágítasz Isten erejére ezeknek az embereknek az életében!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük