Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 14. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 2. RÉSZ

14. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 2. RÉSZ

Fókusz gondolat: Az ige olvasása alatt összpontosíts azokra a gondolatokra, amelyek a nehézségből kiutat mutathatnak!

Elmélkedő: Gondold végig, hogy mi az életedben a legnagyobb nehézség jelenleg!

Javaslat a napi imádságokhoz: Élj a lehetőséggel és járulj úgy imádságban Jézushoz, mint aki maga is megszenvedte a földi életet minden tekintetben!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Jób könyve 1
Jób könyve 42
A Zsoltárok könyve 28
Ézsaiás próféta könyve 42
A zsidókhoz írt levél 4

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Vannak az ember életében olyan nehézségek, amik viszonylag gyorsan megoldódnak és vannak olyanok, amikkel hosszú időn keresztül szinte élet-halál harcot vív a fennmaradásért. Ezeket a hosszú küzdelmeket, a kitartó nehézségeket fogjuk megvizsgálni. Azokat a próbákat, amelyekben megannyi keresztény elbukott már. Azokat a küzdelmeket, amiket az ember egyedül semmiképpen sem tud megvívni.

Mi emberek igen törékenyek vagyunk és ez alól a keresztények élete sem kivétel. Minket is súlyt a munkanélküliség, a társ hiánya, a kiégés, a depresszió és vég nélkül lehetne sorolni azokat a problémákat, amelyek valódi nehézséget okozhatnak az életünkben. Ezeknek az utaknak a vége kétféleképpen végződhet, élettel vagy halállal. Az élet az, ha megmaradunk Krisztusban, megmaradunk azon az úton, amelyre elhívott és megtartjuk azt, amit kért tőlünk az igéje által. A halál pedig az, ha engedjük, hogy eluralja az életünket a probléma és már nem élünk másért csak a fájdalmunkért és ez határozza meg az életünket, a tetteinket és végül ez lesz a bálványunkká.

„Jaj nekik, mert elhagytak engem! Pusztulás vár rájuk, mert elpártoltak tőlem! Én megváltanám őket, de ők hazugságot beszélnek rólam.” (Hóseás próféta könyve 7,13)

Természetesen az ítélkezés az legkevésbé sem az én hatásköröm, de mégis fel kell, hogy hívjam a figyelmet arra, hogy van út, ami a pusztulásba vezet. Ennek alapvető oka az, ha elszakadunk Istentől. A nehézség pedig nagyszerű fegyvere a kísértőnek, hogy elcsaljon Istentől, sőt haragossá és indulatossá tegyen Istennel szemben bennünket. Ezekben a fájdalmainkban könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy úgy ítélkeznek az emberek felettünk, hogy közelében sincsenek annak, hogy megértsék a problémáinkat. El kell azonban ismerni, hogy gyakran ebben a helyzetben mi is ezt tesszük Istennel. Mi magunk leszünk Isten ítélő bírójává. Ilyenkor nyílik meg a szánk hazug szóra, hazug ígéretekre és hazug állításokkal távolítjuk el magunkat és másokat Istentől.

A valódi nehézség útján gyakran azt érezhetjük, hogy Isten nem hallgat meg bennünket. Hiába könyörgünk hozzá és várjuk a megoldást mégsem jön el. Képtelen megérteni Isten a nehézségünket, képtelen felfogni azt, hogy mennyire szenvedünk, hogy összeesünk a teher alatt. Napjainkban is számtalan lelki embert láthatunk ilyen nehézségekben összeroskadni és összetörni, úgy, hogy végül elhagyják az Urat. Pedig az igében ezt olvassuk Jézusról:

„Mivel tehát nagy főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz. Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, de nem vétkezett. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” (A zsidókhoz írt levél 4,14-16)

A küzdelmekből való gyógyuláshoz, mint ahogy az előző fejezetben is írtam vizsgáld meg azt, hogy mire fókuszálsz és próbáld meg a nehézséged Isten szemszögéből nézni! Nézd meg azt, hogy így mit látsz! Fontos, hogy meglásd azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz, amik miatt dicsérheted Istent. Ne beszélgess olyan emberekkel, akik a fájdalmadban csupán erősítenek, hanem olyanokkal vedd fel a kapcsolatot, akik hitelesen tudják képviselni Jézust és hitelesen megteszik azt, amire az ige bátorít:

„…hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” (Pál második levele Timóteushoz 4,2)

Ami pedig a leglényegesebb, hogy hittel engedd be Jézus gyógyító szeretetét. Lesznek dolgok, amik nem fognak megváltozni az életed során és mindig kihívások lesznek, de hagyd, hogy ebben is Jézus lehessen benne. Ő meg fog érteni, hiszen elárulták a legközelebbi barátai, kinevették, kigúnyolták, leköpték, megalázták, megkínozták és megölték, mindezt úgy, hogy ártatlan volt és csak jót cselekedett. Jézus ismeri a valódi nehézséget, tudja, hogy min kell keresztül menned. Ott lesz veled akkor is, ha nem múlik el a fájdalom.

Nagyon szeretném, hogy meggyógyulj abból, amiben vagy, ezért imádkozom én is érted. Nyugodtan kérj meg körülötted lévő igaz testvéreket, hogy imádkozzanak érted és te is vidd mindenedet Isten elé!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük