Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 13. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 1. RÉSZ

13. HÉT – ÚT A NEHÉZSÉGBŐL 1. RÉSZ

Fókusz gondolat: Figyelj arra, hogy a bibliai olvasmány milyen irányba próbálja fordítani azoknak a tekintetét, akik nehézségen mennek át!

Elmélkedő: Hogyan juthat el valaki a nehézségtől a kilátástalanságig? Isten hogyan jelenhet meg ekkor?

Javaslat a napi imádságokhoz: Helyezd a tekinteted Istenre ezen a héten! Ne csak beszélj, hanem egyszerűen csak hallgass és figyelj Istenre! Engedd, hogy közel léphessen hozzád!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
A Zsoltárok könyve 59
Ézsaiás próféta könyve 45
Máté evangéliuma 4
János evangéliuma 6
János evangéliuma 7

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

Többnyire azt gondoljuk amikor nehézségeken megyünk át, hogy végtelenül egyediek a problémáink. Ráadásul nem csak gondoljuk, hanem valóban el is hisszük, hogy a nehézségünk az mindenki másénál súlyosabb. Ez akkor is így van, ha a valóság más. A hiba ott van, hogy ilyenkor csupán saját magunkra nézünk. A nehézségek leküzdése súlyos gát tud lenni a keresztény ember életében, így fokozottan oda kell figyelni erre a területre. Most az elkövetkezendő hetekben három aspektusából fogjuk megvizsgálni ezt a témát. Először a rossz fókusszal fogunk foglalkozni, azután a valódi nehézségekkel, végül pedig az Isten erejével a mi gyengeségünkben.

Megvallom, hogy nem vagyok egy nagy fotós zseni, mégis szeretek néha kattintgatni. A legjobban olyan képet szeretek készíteni a fényképezőgéppel, amikor az előtérben lévő tárgy vagy éppen személy éles a háttér pedig homályos. Előfordul, hogy a háttérben lévő dolgok már annyira homályosak, hogy egyáltalán fel sem lehet ismerni mi van ott. Egyedül csak az éles részre képes koncentrálni a szemünk. A nehézségeinkkel rendszerint ugyanez a helyzet. Ám ezzel kevésbé szép eredményt érhetünk el, mint a fényképezésnél.

Amikor a nehézségek megjelennek az életünkben – vagy éppen egyre inkább sokasodnak –, akkor képesek vagyunk csak azokra fókuszálni. Minden más elhomályosodik és csak a nehézség fog kiéleződni az életünkben. Ebben a helyzetben a legrosszabb mégis az, hogy a valódi problémát sokkal hatalmasabbnak látjuk, mint amilyen valójában. Minél hosszabb ideig a gondunkra irányítjuk a figyelmünket, annál jobban el fog tűnni minden más. Idővel már nem is vesszük észre azokat az embereket, értékeinket, amikért hálát adhatnánk. A legjelentősebb kárt pedig az okozza, hogy Isten a homályba merül el és a vele való kapcsolatunk is a próbára fókuszál. Emlékszel mit mondott Jézus Péternek, amikor nem Istenre, hanem a nehézségre, a fájdalomra összpontosított?

„Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.” (Márk evangéliuma 8,33)

Milyen kemény szavak ezek, mégis mennyi mindenre felhívja a figyelmünket. Láthatjuk, hogy az ember objektíve elsődlegesen a földi dolgokra képes fókuszálni és ebben a Sátán hihetetlen jó partnerünk. Nem engedi meg, hogy túllássunk, hogy felfedezzük a dolgok hátterét, ami a nehézségekben a lényeget felfedi. Nem engedi, hogy a teljes figyelmünkkel Istenre fókuszáljunk.

„Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincsen más!” (Ézsaiás próféta könyve 45,22)

Keresztény életemben megtapasztaltam milyen munkanélkülinek lenni. Nem gondolom, hogy a nőknek könnyebb lenne ez a helyzet, de férfiként különösen nagy frusztrációt él át az ember. Hogyan áll meg a férfi szerepben? Hogyan tartja majd el a családját? Nekem sem kellett hosszú idő ahhoz, hogy olyan szintű depresszió szálljon rám, amikor már valóban nem látok mást a munkanélküliségen kívül. Azonban Istenre figyelve mégis olyan dolgokat tapasztalhattam meg, amik – különösen így visszatekintve – teljesen átformálták azt az időszakomat. Átállítottam a fókuszomat a problémáról Istenre és Ő képes volt átvinni azon az időszakon úgy, hogy még fejlődhettem és növekedhettem is.

Erre a fókuszpont váltásra hívlak ma téged is. Jelentsd ki, mint Jézus, hogy „Távozz tőlem Sátán!” és engedd, hogy Ő formálja át a figyelmedet! Tedd át a fókuszpontodat Istenre!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük