Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 12. HÉT – A GYENGE ERŐ

12. HÉT – A GYENGE ERŐ

Fókusz gondolat: A kijelölt szakasz olvasása alatt fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy milyen módon vezet egyes embereket, vagy egész népeket Isten a szeretet által.

Elmélkedő: Miért áll gyakran szemben a keresztények szolgálata Isten szeretetével?

Javaslat a napi imádságokhoz: A héten bármit is imádkozol, minden nap mondd el Istennek, hogy mennyire szereted!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Ruth könyve 1
Ruth könyve 2
Ruth könyve 3
Ruth könyve 4
Pál második levele a korinthusiakhoz 12

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

„Isten szeretet” olvashatjuk a János első levelének a negyedik fejezetében és nem ez az egyetlen hely, ahol a Biblia a szeretetről beszél. Az ószövetségben sem ritkán fordul elő a szeretet szó. Elég a Zsoltárokat átolvasnunk, de a többi könyvből is túlárad Isten szeretet központúsága. Az új szövetségben pedig kiteljesedik ez a szeretet Jézus életében és halálában, amelyben a legmélyebb módon érinti meg a szívünket Isten. Életet ad nekünk Jézus vére által. Vajon miért kap ilyen hihetetlen nagy szerepet a szeretet, amelyről a világban járva el sem tudjuk dönteni, hogy gyengeség vagy erő?

Ezzel lehet, hogy most megleplek, de az én véleményem az, hogy a szeretet valójában gyengeség. Hogy ne lenne az, hiszen mit érne a szeretet gyengeség nélkül? Képzeljünk csak el az anya szeretetét a kisgyermeke iránt, amely semmiképpen nem működne, ha nem lenne benne gyengédség. Vagy gondoljunk éppen arra, hogy ha szeretünk valakit, akkor függünk a szeretett személytől, hatással van ránk a felénk kimutatott érzelme, akár pozitív, akár negatív. A szeretet nem függőség, de függés és ebből következik a harmadik dolog, ami miatt azt gondolom, hogy a szeretet gyengeség. Ha a szeretet valódi, akkor önzetlen is. Így a lehető leggyakrabban a saját érdekeinkkel ellentétesen cselekszünk a szeretet miatt. Ebből fakadóan a szeretet feltétel nélkülisége azt bizonyítja, hogy az valóban gyengeség, hiszen ezáltal út nyílik az irgalomra, a könyörületességre, vagy éppen a kegyelemre.

Mégis a Biblia középpontjában pontosan ez a gyengéd szeretet áll. Ez a szeretet képes olyan dolgokat véghez vinni, amin csak ámulni tudunk. Ez a szeretet az, ami arra készteti Dávidot, hogy szeresse Isten felkent királyát és annak ellenére, hogy Saul az életét akarja, ő mégis könyörületes legyen hozzá. Ez a szeretet az, ami Jonatánt, Saul fiát arra ösztönzi, hogy megmentse Dávid életét. Ez a szeretet az, ami egy moábita lányt, arra kényszerít, hogy kövesse anyósát bárhová is megy. Ekkor még nem sejthette Ruth, hogy ezzel végérvényesen bekerül Isten üdvtervébe. Ez a szeret az, ami motiválta azt a Sault – aki egykor a keresztények életére tört –, hogy megtérése után a haláltól se riadjon vissza, hogy sokakat megnyerjen Krisztusnak. Valószínűleg ekkor még Pál se gondolta, hogy cselekedetei és levelei milliók életére fognak óriási hatást gyakorolni. Ezek a hithősök megértettek valamit Isten szeretetéből, megértettek valamit a valódi szeretetből. Most pedig Jézus is azt mondja számukra:

„Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.” (Máté 22,37-40)

Jézus a két legfontosabb parancsolatban rámutat a szeretet fontosságára. Úgy beszél róla, mintha ezen állna, vagy bukna minden. Mégis miért ennyire elkerülhetetlen és ennyire megmagyarázhatatlanul lényeges a szeretet a bibliai szerint? Főleg egy olyan korban megkerülhetetlen ezt a kérdést feltenni, mint napjainkban, amikor mindent megmagyarázunk, amikor olyan sokat tudunk és erre annyira büszkék vagyunk. Mindent megtehetek, mindent megmagyarázhatok, mindent tudhatok. „Ha szeretet nincs bennem…” Ugye emlékszünk az első korinthusi levél 13. fejezetére? Nem kevés alkalommal a keresztény emberek élete azért hatástalan, mert szeretet nélküli.

Miért lényeges tehát a szeretet? Pál a második korinthusi levélben azt írja, hogy Isten azt mondta neki, hogy „az én erőm erőtlenség által ér célhoz”. A biblia pozitív szereplői között találhatunk házasságtörőt, prostituáltat, pénzéhest, gyávát és sok-sok más nem túl pozitív erénnyel rendelkező személyt. Úgy tűnik Isten nagyon szereti felhasználni a gyengéket arra, hogy megmutassa az Ő erejét. Sőt nem csak a gyengéket, de magukat a gyengeségeket is. Ezért annyira szükséges a szeretet. A valódi, tiszta, gyermeki szeretetben – amely olyan gyengének, olyan törékenynek tűnik – láthatóvá válik Isten félelmetes ereje, ami képes teljesen átformálni. Így lesz a szeretet Isten kezében erő, olyan erő, ami képes elindítani valakit, hogy egy kirekesztéssel küzdő népcsoport között végezzen szolgálatot. Ez a szeretet erő képes arra, hogy valaki főnöki pozícióban képes legyen megalázkodni a beosztottja előtt, hogy nekik szolgáljon, ahogy egykor a Mester tette. Csupán ez a valódi Istentől jövő szeretet képes arra, hogy bocsánatot nyerjünk minden bűnünkre.

„Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten szeretet.” (1János 4,7-8)

Az életemben, munkámban, szolgálatomban annyiszor elfelejtkeztem erről. Ez a szeretetnélküliség pedig arra indított, hogy saját erőmből feszültem neki a problémának, nehézségeknek, vagy akár más embereknek. Az eredmény pedig nem maradt el. Mindig sérülés lett abból, ha a saját erőmet vetettem be az isteni szeretet helyett. Ha a céljaink, a szolgálatunk, az evangélium hirdetésünk, a feddésünk, a megjobbításra való szándékunk nem szeretetből fakad, akkor semmi értelme, célt téveszt.

Emlékezzünk arra a szeretetre, amivel megszólított minket Isten! Emlékezzünk arra a szeretetre, amellyel Jézus közel jött hozzánk az első húsvétkor! Dicsőítsük ezért Istent és mutassuk ki felé, őszinte szeretetünket! Kérjük el tőle azt, hogy valódi szeretet lakhasson a szívünkben!

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük