Skip to content
Kezdőlap » Merengő » 11. HÉT – AZ ÜRES KERESZTTŐL A KIRÁLYIG 2. RÉSZ

11. HÉT – AZ ÜRES KERESZTTŐL A KIRÁLYIG 2. RÉSZ

Fókusz gondolat: Az Úr szavának olvasása közben figyelj kiemelten arra, hogy milyen hatalma van Jézusnak és ebből fakadóan téged milyen erővel akar felruházni.

Elmélkedő: Gondolkodj azon, hogy milyennek látják az emberek Jézust! És te?

Javaslat a napi imádságokhoz: Engedd, hogy valóságosan közel jöjjön hozzád Jézus, mint győztes király és közben add át a teljes életed felett a hatalmat neki!

Ajánlott bibliai olvasmány (hétfő-péntek):
Az apostolok cselekedetei 1
Pál levele a rómaiakhoz 6
A jelenések könyve 5
A jelenések könyve 17
A jelenések könyve 21

Ne felejtkezz el a szombati elcsendesedésről! (Részletek a Hogyan olvasd? résznél a Mélyebbre oldalán.)

Vasárnap – Elmélyítő

A húsvéti ünnepkörben a nagypéntek mindig komoly hatást gyakorol rám. Ezen a napon már évek óta böjtöt tartok és elmémet megtöltöm azzal a hihetetlen szeretetre, amelyet Jézus a szenvedéseivel elhordozott értem. Az utóbbi években azt vettem észre magamon, hogy a szörnyű véres áldozathozatal ellenére is boldog vagyok ezen a napon. Boldog és várakozással teli, mert a hosszú böjti időszak után végre tényleg minden helyére kerül húsvét vasárnap. Újra ünnepelhetjük és elolvashatjuk a halál vereségét és a feltámadás győzelmét. Újra ujjonghatunk a győztesnek, a koldusból lett királynak.

Most arra kérlek tedd fel magadnak a kérdést! Te hogyan tekintesz Jézusra? Úgy, mint egy rendkívül jó emberre, aki az életét adta érted? Úgy, mint a legnagyobb prófétára, aki nem felejtkezett el rólad? Vagy úgy, mint a királyok királyára, a győztes úrra? Te, hogy gondolsz rá? Mi határozza meg leginkább a gondolataidat? Az, hogy meghalt, vagy az, hogy győzött és uralkodik?

Sokáig nem tudtam, hogy mennyire jelentős, hogy ezekre a kérdésekre választ adjak. Mint, ahogy írtam korábban, hosszú ideig csak a szenvedő, a kereszten meghaló Jézust láttam magam előtt. Bár teljes szívvel követtem és szerettem, de tudtam, hogy valami hiányzik, valamit még nem tudok. Szolgáltam és küzdöttem a hitért, de nem vettem észre, hogy nem voltam képes tovább tekinteni egy szenvedő, vérben ázó, haláltusát vívó férfinál. A motivációm legfőbb mozgató ereje a keresztre feszített Jézus volt, ami azt jelentette, hogy vissza szerettem volna fizetni azt az árat, amit Jézus vállalt értem. Lehet, hogy te is hasonló motivációkkal küszködsz mélyen a szívedben. Lehet, hogy még nem is gondolkoztál még el ezen, de mégis van remény. Az első dolog, amivel szembesítsd magad, hogy Jézus elsöprő győzelmet aratott a kereszten, majd a sírban is:

„Hiszen tudjuk, hogy Krisztus, aki feltámadt a halottak közül, többé nem hal meg, a halál többé nem uralkodik rajta.” (Pál levele a rómaiakhoz 6,9)

A Jelenések könyvében gyönyörű képet kaphatunk arról a Bárányról, aki „olyan volt, mint akit megöltek”. Igen, nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Jézus meghalt, mert ez mindent megváltoztatott. Ezzel végleg elpecsételte Isten és ember sorsát. Végleg olyan út nyílt meg előttünk, amellyel az egész életünk új értelmet kapott. Ugyanakkor a történet nem fejeződött be, mert a Bárány győzött és ezért a mennyben együtt zenghetjük:

„A trónon ülőé és a Bárányé az áldás és a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké!” (A jelenések könyve 5,13)

Különleges alkalom volt számomra, amikor elsőnek úgy igazán királyként tekintettem Jézusra. Emlékszem egy gyülekezeti táborban történt, ahol imádkoztunk miközben az ifis korosztálynak az evangéliumot hirdették. Többször is azt éreztem, hogy a kísértő próbál rést találni a szívünkön és azzal rémíteni, hogy vereségre vagyunk ítélve. Ekkor egy arcot láttam magam előtt. Egy arcot koronával a fején. Tudtam, hogy Jézus az. Tudtam, hogy győzött és nincs mitől félnem. Ez indított el még inkább azon az úton, hogy bátran Isten harcosa legyek. Egy olyan csatába megyek, ahol a győztes sereg tagja lehetek. Ez csodálatos érzés!

A gonosz a te életedben sem akarja, hogy győztes királyként tekints Jézusra, hanem mint egy vert ellenfélre. Attól tart, meglátod, hogy mindenen Ő uralkodik. Fél, hogy előtted is nyilvánvalóvá lesz az a hatalom, ami az Ő kezében van. Retteg, hogy te is a győztes seregnek a tagja leszel. Azonban te ne ijedj meg, hanem csatlakozz a hűségesek közé.

„Ezeknek közös szándékuk az, hogy felajánlják erejüket és hatalmukat a fenevadnak. Ezek a Bárány ellen fognak harcolni, a Bárány azonban legyőzi őket, mert uraknak Ura és királyoknak Királya; és akik vele vannak, azok az elhívottak, a választottak és a hűségesek.” (A jelenések könyve 17,13-14)

Gondold át mire tanított ezen a héten Isten és beszélgess vele imádságban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük