Tűzifa

Bács-Kiskun megyében a tűzifavásárlásból eredőn sok a fogyasztói panasz.

Ég(h)ető problémák…

A nyári meleg elmúltával, az egyre gyakrabban előforduló, hosszabb-rövidebb ideig tartó lehűlések már sajnos a téli időszak közeledését jelzik. A hidegebb időjárás kezdetével a fűtő berendezések, kályhák ismét beüzemelésre kerülnek. Egyre elterjedtebbek a lakosság körében a vegyes tüzelésű, vagy a hagyományos fatüzelésű kályhák, illetve ismét reneszánszukat élik a kandallók és cserépkályhák is. Természetesen ezen fűtőberendezések nem kizárólag a romantikus hangulatú, meghitt téli esték kellékei, hanem sokan elsősorban gazdaságossági szempontból döntenek a fatüzelés mellett.

A fával való tüzelés problematikája azonban már a tűzifa beszerzésénél elkezdődik, hiszen számos buktatója lehet a jóhiszemű, de nem kellően körültekintő vásárlásnak. Tanácsos a telefonon történő megrendeléssel ellentétben személyesen felkeresni a fatelepeket, tüzépeket azért, hogy a vásárlást megelőzően magunk tudjunk meggyőződni a vásárolni kívánt tüzelőanyag összetételéről, minőségéről. A kereskedővel történő megállapodást megelőzően mindig tájékozódjunk az eladási árakról, illetve a tűzifa kiszállításának módjáról, költségeiről. Amennyiben vásárlás mellett döntünk, feltétlenül győződjünk meg arról is, hogy a kereskedő a megállapodásban szereplő mennyiségű és minőségű tűzifát fogja teherautóra rakni és leszállítani. Az ügyletről mindenképpen kérjünk nyugtát vagy számlát, így amennyiben a későbbiekben problémánk adódna a tűzifa minőségével, mennyiségével akkor igazolni tudjuk a vásárlás tényét.

Sajnos a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhatnak problémák a kiszállított fa minőségével, illetve mennyiségével. Ebben az esetben a tüzelőanyaggal kapcsolatos kifogásunkat a már említett bizonylat bemutatásával egyidejűleg személyesen közöljük a kereskedővel. Ideális esetben a vállalkozás intézkedik a hiba orvoslása érdekében, azonban előfordulhat, hogy vitába kerülünk, ilyenkor mindig érdemes írásban nyomatékot adni álláspontunknak. Írásbeli panaszunkra a kereskedőnek írásban 30 napon belül érdemi választ kell adnia. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy amennyiben panaszunkat a kereskedő elutasítja, akkor álláspontját köteles megindokolni, és tájékoztatást adni arról, hogy panaszunkkal – annak jellege szerint – mely hatóság vagy a békéltető testülethez fordulhatunk, továbbá meg kell adnia az illetékes hatóság, illetve békéltető testület levelezési címét is.

A tűzifavásárláskor érdemes a fentieket figyelembe venni, ugyanis kellő odafigyeléssel sok bosszúságtól óvjuk meg magunkat, nem is beszélve a vagyoni érdekeink védelméről. Véleményünk szerint, a leghatékonyabb fogyasztóvédelem a fogyasztói önvédelem.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

 

 

Hirdetés

Az Útkereső Egyesület jogosult a személyi jövedelemadó 1%-nak fogadására. Adószám: 18358683-1-03.