Gyerekruha

S A J T Ó C I K K

A gyermekruházat tartozékai – a biztonságosság szempontjából

 

Gyermekeink talán legfeltűnőbb ismérve, hogy megdöbbentő gyorsasággal növekednek. Egy kis ruha, nadrág, felső, vagy kabátka legfeljebb egy szezon idejéig viselhető, a kicsik ruhatárát minden évszakváltáskor frissíteni kell. Kínálat van, a választék bőséges. A gyermekruházati termékek forgalomba hozatalát viszont igen szigorú követelményrendszer szabályozza, mely a laikus felnőttek szemében talán túlságosan aggályosnak tűnhet. Azonban a gyermekek jellemző tulajdonsága az is, hogy a felnőttek számára teljesen biztonságos, ártalmatlannak tűnő helyzetekben képesek többé-kevésbé súlyos sérüléseket szerezni.

A gyermekruházat kialakítása a gyermekek korával és fejlődésével összefüggő szokásos viselkedését és tevékenységeit figyelembe véve valós veszélyeket rejthet. A kapucniban vagy nyakrészen alkalmazott összehúzó zsinór játék közben beakadhat és a bekötött zsinór rászorulhat a gyermek nyakára, melynek következtében megfojthatja a gyermeket; a húzózsinórok szabad végein alkalmazott csomók és végelzárók beakadhatnak, és szintén fulladást okozhatnak. Ha a nyakrészen vagy kapucniban található összehúzó zsinór ezen felül rugalmas, meghúzásakor a zsinór végén lévő zsinórtartozékok az archoz történő visszacsapódáskor arc- és szemsérülést is okozhatnak. A nadrágok derékrészén elhelyezett hosszú, rögzítetlen összehúzó-szalag és zsinór, továbbá a húzózsinór szabad végein alkalmazott végelzáró, csomó, utazás közben beakadhat, a gyermeket magával ránthatja, amelynek következtében a gyermek akár a gépjármű elé is eshet, és balesetet szenvedhet.

Az elvárható szakmai gondosság követelménye a legkiszolgáltatottabb korosztály számára forgalmazott termékek biztonsági szempontoknak való megfelelőségének és biztonságosságának ellenőrzése, melyért a gyártók, importőrök és forgalmazók egyaránt felelősséggel tartoznak. Felügyelőségünk 2013. évben 15 féle, kereskedelmi forgalomban található gyermekruházati termék esetében állapította meg, hogy használatuk a termékcsoportra vonatkozó szabvány biztonságtechnikai követelményeit nem elégíti ki, melynek következtében fojtásveszély, illetve balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve, a feltárt termékbiztonsági hiányosságok miatt nem felelnek meg a forgalomba hozatal alapvető feltételeinek, ezért forgalmazásuk jogsértő. Tekintettel arra, hogy a vizsgált termékek súlyos kockázatot jelentenek a kis felhasználókra nézve, Felügyelőségünk azoknak forgalomból történő kivonását és visszahívását rendelte el.

Kecskemét, 2013. szeptember 23.

 

 

Hirdetés

Az Útkereső Egyesület jogosult a személyi jövedelemadó 1%-nak fogadására. Adószám: 18358683-1-03.